Egymillió forintnyi támogatást ad a dolgozóinak egy legendás vállalat

Rolls-Royce Trent 1000
(FILES) In this file photo taken on July 04, 2013 Staff look at a Rolls-Royce Trent 1000 turbofan engine during an event to mark the arrival of a British Airways Airbus A380 at Heathrow Airport in London on July 4, 2013. Britain's Rolls-Royce sank into the red in the first half after taking another big hit from expensive repairs to its Trent 1000 engine, it said n August 2, 2018. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Vágólapra másolva!
A Rolls Royce több mint 14 ezer alkalmazottja 2000 font egyszeri juttatásban részesül. A vállalat ezzel szeretne segíteni a dolgozóinak, ahogy egyre magasabbak a megélhetési költségek az Egyesült Királyságban.
Vágólapra másolva!

A Rolls Royce által adott egyszeri „megélhetési bónuszt" a junior vezetők és az üzemi dolgozók kapják meg, akik főként a Derbyben és Bristolban található telephelyeken dolgoznak – írja a BBC a vállalat közlése alapján.

A 2000 fontos (kb. 920 ezer forint) összeget első körben 3 ezer alkalmazott kapja meg, az augusztusi fizetése mellé.

Mivel a további 11 ezer munkavállaló szakszervezeti tag, ezért ők csak azt követően kapják meg az extra juttatást, ha a szakszervezetük formálisan is jóváhagyta az összeget.

A Rolls Royce szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy az Egyesült Királyságban dolgozó alkalmazottaik 70 százaléka részesül a kifizetésben. Hozzátette, a vállalat legalább egy évtizede a legmagasabb éves béremelést kínálja a dolgozóinak.

A szóvivő jelezte, jelenleg is folynak a tárgyalások a szakszervezetekkel a 2022-23-as bérmegállapodásról.

A tárgyalások során pedig a növekvő megélhetési költségek is fontos szerepet játszanak majd. A társaság egyébként 11 ezer szakszervezeti tagnak 4 százalékos béremelést is felajánl, márciusig visszamenően.

Jelentős támogatásban részesíti a dolgozóit a Rolls Royce Forrás: AFP/Justin Tallis

A vállalatok egyébként a brit munkaerő-piaci helyzet miatt is rá vannak kényszerülve arra, hogy támogassák a dolgozóikat. A hivatalos feljegyzések kezdete óta ugyanis először fordult elő az országban, hogy kevesebb volt a munkanélküli, mint a betöltetlen álláshely.

A Rolls Royce azonban nem volt könnyű helyzetben az elmúlt években. A koronavírus-járvány súlyosan érintette a céget, mivel a nemzetközi légi közlekedés leállása miatt jelentősen csökkent a repülőgépmotorok iránti kereslet. A társaság 2020-ban azt közölte, hogy az év végéig 9 ezer fővel csökkenti a globális létszámát.

A járvány első évében a Rolls Royce 4 milliárd fontos veszteséget termelt, azonban 2021-ben sikerült újra nyereséget produkálnia.

Az Egyesült Királyságban egyébként nem a Rolls Royce az egyetlen nagyvállalat, amely hasonló támogatást nyújt a dolgozóinak. A Lloyds Bank például 1000 fontos extra kifizetést ítélt meg a munkavállalóinak, ugyancsak a növekvő megélhetési költségek fedezésére.