Elhagyja Svájcot a világhírű édességmárka

A világ leggazdagabb csokoládé vállalatai - fotók  Mondelez International Toblerone
7. Mondelez International
Vágólapra másolva!
A Toblerone kénytelen megválni a csomagolásán látható „Svájc" felirattól, miután a tulajdonosok gazdasági megfontolásból úgy döntöttek, hogy csokoládégyártó üzemüket Szlovákiába telepítik.
Vágólapra másolva!

A világhírnevet szerzett márkát még 1908-ban alapította a berni Tobler család, és az alpesi csúcsokra emlékeztető háromszög alakú csokoládét egészen eddig kizárólag a svájci fővárosban, Bernben gyártották.

A "költözést" a Toblerone jelenlegi tulajdonosa, a Mondolez amerikai édesipari óriáscég elsősorban a növekvő kereslettel indokolta. Erre válaszul nyitottak új gyártósort a közép-európai országban. A vállalat egyébiránt már gyárt csokoládét Szlovákiában, méghozzá a Milkát és Suchardot.

A toblerone csokoládét a svájci és az olasz Alpokban található Matterhorn hegycsúcsa inspirálta. A legenda szerint ez adta az ihletet Theodor Toblernek az édesség megformálásában. Forrás: Shutterstock

Habár a Tobleronéból egy kisebb mennyiség továbbra is legördül majd a berni gyártósorról, azonban

a tény, hogy már nem kizárólag Svájcban gyártják az édességet, a helyi törvények értelmében azzal is jár, hogy a Toblerone nem nevezheti magát ezentúl svájcinak.

A Mondolez azt állítja, hogy már a 2023-tól kezdődő gyártási átállás előtt módosítani fogja a csokipapíron olvasható szöveget.

A Toblerone jelenleg évente hétmilliárd csokoládét gyárt, aminek 97 százalékát exportálják, mintegy 120 országba Forrás: Keystone via AFP/Michele Limina

A Tobler cég évtizedekig független volt, 1990-ben vásárolta meg a Kraft Foods, majd 2012-ben vált a Mondolez részévé.