Lefoglalta a hatóság az utazási iroda szervereit

fiatal nő, tenger, nyaralás, pihenés,
Középpontban most a pihenés áll
Vágólapra másolva!
Háromszázezer ügyfél személyes és bizalmas adatai szivárogtak ki az izraeli cégtől.
Vágólapra másolva!

A külföldön vakációzók egyik rémálmát a nyaralásuk kellős közepén köddé váló utazási irodák és foglalóoldalak jelentik. Most épp az izraeli Gol Tours szolgáltatásait igénybe vettek kerülhettek bajba, miután az ország adatvédelmi hatósága a szerverek lefoglalásával leállított legalább tíz a céghez tartozó webhelyet, ilyenre még nem volt példa az országban.

Nem az elképzeléseknek megfelelően alakulhat a Gol Tours egyes ügyfeleinek nyaralása Forrás: Shutterstock

A hatóság szerint a Gol Tours webhelyei június első felében kibertámadást szenvedtek, az iráni „Sharp Boys" független hackercsoport olyan 300 ezer bennük regisztrált ügyfél adatait lopta el a cégtől, majd fizetés hiányában elérhetővé tette az információkat az interneten. Többek közt nevekről, lakcímekről, telefonszámokról, e-mail-címekről, kártyaadatokról, útlevélszámokról, utazási történetekről beszélünk.

A hackelésről értesülve az izraeli adatvédelmi hatóság felszólította a Gol Tours-t a kihasznált biztonsági hibák azonnali megszüntetésére, ám állítása szerint a vállalat nem működött együtt, mert a tulajdonosa nem kívánt pénzt költeni a munkára, így a hivatal most lefoglalta a szervereket a saját vizsgálatának elvégzése érdekében. Az utazási iroda tulajdonosa tagadja, hogy anyagi okból nem történt volna semmi az ügyben, szerinte a hatóság hibás dokumentációt küldött, majd nem reagált a megkeresésekre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!