Elképesztő dolog történik a világ egyik legforróbb ingatlanpiacán

A világ leggazdagabb országai 
  Horizontal LANDSCAPE URBAN LANDSCAPE ILLUSTRATION MANHATTAN GENERAL VIEW CITY LIVING SKYSCRAPER
10. Lower Manhattan with the Freedom Tower (R) during sunrise as seen from the Empire State Building's 86th Floor Observatory, on April 03, 2021, in New York City. - The Empire State Building, a 102-story Art Deco skyscraper in Midtown Manhattan, opened during the Great Depression on May 1, 1931. (Photo by Angela Weiss / AFP)
Vágólapra másolva!
Közel 30 százalékkal estek az ingatlaneladások júniusban Manhattanben, amely a világ egyik legforróbb ingatlanpiacának számít. Ez azonban egyelőre nem tudta érdemben visszafogni az árakat. New York központjában továbbra is csak nagyon drágán lehet lakáshoz jutni.
Vágólapra másolva!

A gazdasági nehézségektől való félelem és a részvénypiac gyengülése egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy júniusban mintegy 30 százalékkal csökkentek az ingatlaneladások Manhattanben, a világ egyik üzleti központjában.

Ez pedig jelentős fordulatnak számít a tavaszi trendekhez képest, amikor a New York-i ingatlanpiacot erős értékesítések és magas árak uralták

– írja a CNBC. A második negyedévben a medián ingatlanár rekordot is döntött, elérve az 1,25 millió dollárt. Az értékesítések száma pedig meghaladta a 3800-at, ami a 2007-es ingatlanpiaci robbanás óta a legerősebb szint volt.

A lendület azonban az év első felére koncentrálódott, majd júniusban bekövetkezett a fordulat. Ezt támasztja alá, hogy 2021 júniusához képest a társasházi ingatlanokra megkötött adásvételi szerződések száma 30 százalékkal csökkent. Az látszik tehát, hogy a második negyedévben egyre erősebb volt a lassulás.

Fordulatot hozott a nyár a manhattani lakáspiacon Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A manhattani lakáspiac júniusi beszakadása azért is jelentős, mert itt vagyonos vásárlókról van szó, akik igen gyakran készpénzben fizetnek, tehát azonnal leteszik az asztalra teljes összeget. A második negyedévben a teljes értékesítések 53 százalékát adták ezek a tranzakciók,

de a 4 millió dollár fölötti ingatlanok esetében a vásárlások 99,6 százaléka készpénzes volt.

A CNBC által megkérdezett szakértők szerint a manhattani ingatlanpiac most átalakuláson megy keresztül, ahogy a vásárlók igyekeznek alkalmazkodni az igencsak bizonytalan gazdasági környezethez.

Az árak azonban egyelőre még nem követték le a kereslet hirtelen mérséklődését.

Ennek részben az az oka, hogy az eladóknak nehéz megfelelő összehasonlítási alapot találniuk, vagyis nem könnyű eldönteni, hogy mennyivel érdemes visszafogni az árakat. Különösen, hogy a keresletcsökkenéstől függetlenül is nagyon értékes ingatlanokról van szó.

Jelenleg tehát a piacon egyszerűen nincs elég információ az árak széleskörű változásához, mivel túl gyorsan történnek az események. A következő hónapokban valószínűleg tisztábban látszik majd, milyen jövő vár a világ egyik legforróbb ingatlanpiacára.