A pisilés hangja betegségről árulkodhat

Vágólapra másolva!
A pisilés hangja alapján állít fel urológiai diagnózist a mobiltelefonos alkalmazásba programozott intelligens algoritmus.
Vágólapra másolva!

Kutatók egy mesterséges intelligencián (MI-n) alapuló tanuló algoritmust képeztek ki arra, hogy a pisilés hangja alapján azonosítsa a vizeletürítés rendellenességeit. A mobiltelefonos appba épített algoritmus hasznos és olcsó eszköz lehet a jövőben az urológiai páciensek otthoni megfigyelésére – hangoztatták a fejlesztők az Európai Urológiai Társaság Amszterdamban megrendezett éves kongresszusán.

Az Audioflow névre keresztelt mélytanuló algoritmus csaknem olyan jól teljesített a tesztekben, mint a klinikákon használatos, erre specializált berendezés, és a vizeletürítés paramétereinek felmérésében az urológiai rezidensekhez hasonló eredményeket ért el. A mostani tanulmány az alkalmazásnak azt az első próbaverzióját mutatja be, amely hangszigetelt körülmények között elemzi a pisilést kísérő hangokat, de a távlati ambíció egy olyan app létrehozása, amellyel a betegek a megszokott otthoni közegben tudják figyelni magukat.

A húgyhólyag és a húgycső működési problémáihoz kapcsolódó alsó húgyúti tünetek igen gyakoriak: becslések szerint a férfiak 60%-át és a nők 57%-át érintik.

A vizeletürítés paramétereinek mérése, az uroflowmetria a tünetes páciensek állapotfelmérésének fontos eszköze, de a vizsgálathoz a betegeknek jelenleg rendelői körülmények között egy speciális gépbe kell üríteniük. A vizsgálat során arra kérik a betegeket, hogy az uroflowméterhez csatlakoztatott tölcsérbe vizeljenek, miközben a gép rögzíti a folyadékáramlás jellemzőit. Azonban a COVID-19-pandémia alatt a betegek nehezen vagy egyáltalán nem tudtak eljutni a szakrendelésekre, és még ha odajutottak is, az egyetlen gépre várakozva hosszú sorokat kellett végigállniuk.

A tanuló algoritmust a Szingapúri Általános Kórház orvosai, Dr. Lee Han Jie és munkatársai fejlesztették a mérnöki osztály szakembereivel együttműködésben. A program betanításához és validálásához 2017 decembere és 2019 júliusa között 534 férfi résztvevőt toboroztak, akik egy hangszigetelt szobában egyfelől a hagyományos uroflowmétert használták, miközben a hangokat egy okostelefon segítségével is rögzítették.

Forrás: Pixabay

Az intelligens algoritmus 220 hangfelvétel alapján megtanulta megbecsülni az áramlási sebességet, a térfogatot és a vizelés időtartamát. E paraméterek árulkodhatnak arról, ha a húgyutakban valahol szűkület állt be, vagy ha a hólyag nem megfelelően működik. A programot egyelőre csak a férfi vizeletürítés elemzésére tanították be, ami különbözik a nőitől, ezért a női pisilés elemzéséhez női hangmintákra lesz majd szükség.

Az MI-algoritmus eredményeit összevetették a hagyományos uroflowméterével, valamint hat urológiai rezidens szakvéleményével, akik egymástól függetlenül értékelték az adatsort. Az MI a felvételek több mint 80%-ában a hagyományos uroflowmetriával megegyező eredményre jutott, az urológus specialisták szakvéleményével való összevetés pedig 84%-os egyezést mutatott az abnormális vizeletáramlási mintázatok felismerése terén.

„Az a trend, hogy a gyógyászatban egyre több területen használjuk a gépi tanulást, mert az orvosok ideje korlátozott. Ezzel egyidejűleg, és különösen a pandémia óta, eltolódás tapasztalható a kórházban történő ellátás felől a telemedicína irányába – fejti ki Dr. Lee. – A célunk egy olyan módszer kidolgozása, melynek révén a pácienseink állapotának alakulását a kórházi látogatásaik közötti időszakokban is nyomon tudjuk követni."

„Az általunk kifejlesztett MI a nem urológiára specializált orvosoknál jobban teljesít, és csaknem olyan megbízható, mint a tapasztalt rezidenseink – folytatja a doktor. – De az alkalmazás valódi haszna az, hogy a páciens egy saját 'házi rezidenst' kap kézhez, amelyet akár mindig magával vihet a fürdőszobába. Most azon dolgozunk, hogy az algoritmus a normális otthoni környezet háttérzaja mellett is működjön, mert ez jelenti majd a fordulópontot a betegek számára."

Az Audioflow-t mostantól háziorvosok fogják okostelefonos alkalmazás formájában terjeszteni, hogy kiderüljön, mire képes éles helyzetben, és hogy tanulni tudjon a különböző zajviszonyok közepette gyűjtött adatokból.

„A vizeletürítési paraméterek otthoni mérésének lehetősége kényelmes a páciensek számára, és csökkenti a szakrendeléseken a várakozási időt. Ez egy jelentős méretű beteganyagon végzett, jól kivitelezett tanulmány, és ígéretes az a megközelítés, hogy a páciensek otthon használható, hordozható alkalmazáshoz jussanak. Roppant kíváncsi leszek a való világbeli kipróbálás eredményeire" – kommentálta a fentieket Christian Gratzke, a Freiburgi Egyetemi Kórház urológus professzora és a 2022-es Európai Urológus Kongresszus tudományos bizottságának tagja.