Korábban soha nem látott módon vált megismerhetővé a hazai turizmus

igyutazunk.hu, oldal, illusztráció
Vágólapra másolva!
Soha nem látott részletességű, illetve minden korábbinál szélesebb merítésű adatforrásokból, gyakorlatilag elhanyagolható időbeni késleltetéssel közöl valós idejű hazai turisztikai adatokat a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) most indult új portálja, az igyutazunk.hu. Az Origo ott volt az új oldal bemutatására rendezett sajtóbeszélgetésen, ahol az is kiderült: Európában egyedülálló megoldást jelent a turisztikai szektorban a portál.
Vágólapra másolva!

Mérföldkő a hazai turizmusban

Igazi mérföldkőhöz lehet hasonlítani az MTÜ életében, egyúttal a hazai turizmusban is az oldal elindulását. Korábban ugyanis nem állt rendelkezésre egy olyan átfogó, nyilvános szakportál, amely egyszerre szólítaná meg a szakmát, a sajtót, valamint a turizmus kérdései iránt érdeklődő nagyközönséget.

– mondta Jakab Zsófia, az MTÜ marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese annak kapcsán, hogy egy 2019-ben indult korszakváltásban lép meg most egy újabb szintet az ügynökség, és így a magyar turizmus is.

Abban az évben indult ugyanis a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK), amellyel egyúttal új alapokra került a döntéshozatal is.

Az NTAK „big data"-megoldásokra épülő megközelítése ugyanis lehetővé tette, hogy nem intuitív alapon, hanem adatvezérelt módon hozzanak a hazai turizmus fejlődését támogató döntéseket az ügynökségnél.

Igyutazunk.hu (illusztráció) Forrás: igyutazunk.hu

Korábban csak a Központi Statisztikai Hivatal adatai álltak ehhez rendelkezésre, ma viszont 45 ezer szálláshely adatai érkeznek be online, valós időben. Ezek elemzésével sok új lehetőség nyílik meg, például célzott kampányok kialakítására, értékesítései lehetőségekről való döntésre – tette hozzá Jakab Zsófia.

Nem kisebb jelentőségű adatokról van szó, mint például olyanokról, hogy melyik hazai városba mely országokból érkeznek a vendégek, hány éjszakát töltenek ott, és így tovább.

Az új portál elindulásával most már a nyilvánosság számára is láthatók – kifejezetten látványos vizuális megoldásokkal -, melyek éppen a legnépszerűbb hazai utazási célpontok, hol milyen szálláshelyi forgalom van, és megannyi hasznos, és szemléletes elemzést ezekből.

Mindezt mindössze kétnapos késleltetéssel: a rendszer és a mögötte álló szakemberek ezt a rendkívüli vállalást nyújtják minden szakmai és laikus érdeklődőknek, azaz kétnapos átfutási idővel mindenki kifejezetten részletes adatokkal lehet naprakész a hazai turizmus aktuális helyzetéről.

– mutat rá a fejlesztés jelentőségére Jakab Zsófia.

Turisták Budapesten (illusztráció) Fotó: Csudai Sándor - Origo

Minden döntés az adatokra épül

Az adatvezérelt ágazatirányítás kapcsán Dr. Czelleng Ádám, az MTÜ Kutatási és Ágazati képzési igazgatója a portál bemutatásakor azt is elmondta, hogy az NTAK mellett számos más forrásból is merítik azokat az információkat, melyeket az igyutazunk.hu portálon különböző módokon megjelenítenek. Az adatgyűjtés és -felhasználás természetesen anonim és aggregált módon valósul meg, de azt nem kell hosszasan ecsetelni, milyen óriási jelentősége van a turisztikai döntéshozatalban például a bankkártyákhoz köthető költéseknek egy adott városban egy hét leforgása alatt, vagy annak, hogy a mobilcella adatokból meg lehet mondani, hány látogatót vonz a Balaton egyetlen napra.

A szakember elmondta: minden döntés az adatokra épül, hiszen soha korábban nem látták naprakészen a szálláshely-szolgáltatók piacát.

A most indult oldal révén pedig a sajtó és az érdeklődők is rendkívül hasznos elemzésekhez jutnak a hazai turizmus helyzetéről, sőt, a média munkatársai használhatják is az itt megjelenő információkat tudósításaikhoz, cikkeikhez.

Az ügynökségnél persze mindennek az a jelentősége, hogy valós adatokból – tehát nem pusztán modellezéssel – tudják mérni, például a marketingtevékenység eredményességét. Látják, hol kellhet beavatkozni, támogatói kampányt indítani, vagy más olyan aktivitást kifejteni, amivel akár az adott város vagy régiót tudják segíteni, akár – például – fontos küldő országokat célközönségét más módon megszólítani.

Az oldal látogatóit heti, havi riportok és elemzések fogadják, a KSH-val való együttműködés révén pedig lényegében hetek kérdése, hogy még részletesebb, még naprakészebb adatokból készüljenek a jelentések illetve az adattartalmak vizuális megjelenítései. Az NTAK és az MTÜ ugyanis olyat tud kínálni a statisztikai hivatalnak, amire korábbról az ingatlanpiaci adatoknál láttunk példát: valós és naprakész adatokat az ágazat teljesítményét bemutató statisztikákhoz.

Egész Európában egyedülálló megoldás

Az új portál nyolc fő részre tagolódik. A menüpontok segítségével ezek között könnyű navigálni, akár szakmai, akár laikus érdeklődőként nézelődünk az oldalon. Az egyik menüben az említett 48 órás késleltetéssel bárki nyomon tudja követni az aktuális vendégforgalmi adatokat. Máshol annak részletezése látható, honnan és hová utaznak a leginkább, például az aktuális héten. De láthatók a küldőpiaci statisztikák is – vagyis az, mely országokból érkezik ide a legtöbb turista –, egy további menüpontban pedig a rendelkezésre álló adatok alapján még az utazástervezéshez is segítséget kaphatnak a látogatók.

Igyutazunk.hu (illusztráció) Forrás: igyutazunk.hu

A háttérbeszélgetésen kiderült:

ilyen komplexitású, nyilvánosan elérhető turisztikai portál nincs máshol Európában.

Hasonló rendszerek vannak ugyan, de a magyar megoldás teljességgel egyedülálló jelenleg. Nem csoda – avatta be a jelenlévőket Czelleng Ádám –, hogy az adatalapú magyar turisztikai megoldások és az adatvezérelt döntéshozatal iránt komoly nemzetközi érdeklődés mutatkozik. Ez az adatalapúság egyébként a közelmúltban sajátos körülmények között is jól vizsgázott.

Mint a szakemberek a sajtóbeszélgetésen elmondták: az orosz-ukrán háború kitörésekor a V4-országok közül csak Magyarország turizmusirányításért felelős ügynöksége tudott való és átfogó adatokat közölni arról, hogyan változtak meg hirtelen a foglalási adatok a konfliktus kitörésekor. Egyszerűen azért, mert csak a magyar félnek álltak rendelkezésre ezek az adatok olyan rendszerekből, melyek statisztikáit, illetve az ezekből készült elemzéseket most már bárki naprakészen követheti.