Kautzky Armand kedvenc filmjeit ajánlja

Vágólapra másolva!
A legszebb magyar filmeket tűzi műsorára idén nyáron a Duna. Kautzky Armand, Jászai Mari-díjas színművész-műsorvezető is nagy rajongója a régi klasszikusoknak. A Család-barát népszerű házigazdája ezúttal a gróf Széchenyi István életét bemutató, Hídember című filmet ajánlja, amelyet július 30-án vetít a Duna.
Vágólapra másolva!

Kautzky Armand ajánlásával – Hídember (2002)

„A Hídember a kétezres évek legjelentősebb magyar filmalkotása. Méltó folytatása a magyar történelmi játékfilmeknek, melyek gyerekkorunk meghatározó élményei voltak. A pazar látványvilágú dráma egy szenvedélyekkel teli, jövőben gondolkodó igazi hazafit mutat be Széchenyi István gróf személyében. Eperjes Károly egyszerre nagyszabású és finom, érzékeny alakítása teszi hitelessé a történelmi képeskönyvet. Miután megnéztem a filmet, másként tekintek a Budapest jelképévé vált Lánchídra!”

Forrás: MTVA / Zih Zsolt

Életrajzi filmet készíteni sosem egyszerű feladat, különösen igaz ez akkor, amikor a főhős egy olyan kivételes történelmi személyiség, mint gróf Széchenyi István. Bereményi Géza rendező-forgatókönyvíró, és alkotótársa, Can Togay csaknem tíz változatát írták meg a forgatókönyvnek, amely végül egy letisztult, korhű drámát eredményezett. A történet kezdetén – az 1848-as szabadságharc idején – Széchenyi gróf élete mélypontjára kerül: Döblingbe szállítják, ahol elmegyógyintézetben kezelik. A filmből megismerjük a főszereplő tragédiájához vezető, különleges életutat, szerteágazó, hazafias munkásságát, magánéleti válságait és jellemfejlődését, kitekintve kimagasló politikai karrierjére.

Forrás: MTVA Filmarchívum

A címszerepben Eperjes Károly alakítja a magyar történelem egyik legösszetettebb karakterét, és mellette színésztársai is rendkívül árnyalt játékkal jelenítik meg a korszak jelentős alakjait. Darvas Iván Metternich kancellárként, Cserhalmi György Wesselényi Miklós báróként, Nagy Ervin Kossuth Lajosként, míg Sinkó László Zichy grófként nyűgözi le a nézőket.

A Hídember Széchenyit nem hősként, hanem hús-vér, esendő emberként jeleníti meg, aki a meg nem értettség, a kudarcok és a sorsszerű életfeladatok mellett is kora zseniális gondolkodója és hazánk felemelkedésének elkötelezett híve volt.

A Hídember – a legnagyobb magyar élettörténete július 30-án 13:27-től a Dunán!