Apró trükkök, amelyekkel rengeteg vizet lehet megspórolni

közös házimunka férfi nő mosogat
Ma már nincs klasszikus értelemben vett munkamegosztás
Vágólapra másolva!
Mivel a világ nagy része szárazságtól szenved, érdemes figyelembe venni a takarékossági szempontokat. A Promotions.hu számolt be róla, hogy bizony rengeteg víz megspórolható csupán azzal, ha jobban odafigyelünk az alapvető napi szokásokra. 
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyságban élő átlagemberek körülbelül 142 liter vizet használnak el naponta, ami brutális mennyiség. Ugyanakkor a napi rutin apró változtatásai jelentős mértékben segíthetik a víztakarékosságot.

Ha mindenki csökkenteni tudná a vízhasználatát aszály idején, az jelentős segítség lenne a természet regenerációjában.

Illusztráció Forrás: 123rf.com

Íme öt dolog, amivel rengeteg víz megspórolható:

  • Egy kis statisztika és a tusolás

Minden percben, amikor a zuhanyfej alatt állunk (attól függően, hogy milyen erős nyomásra van állítva), körülbelül 10 liter víz folyik el percenként. A legtöbb ember átlagosan hét percig zuhanyzik, így minden lefaragott perccel 10 litert óvható meg a környezet számára.

Ha hajmosás vagy tusfürdőzés közben leállítjuk a vizet, az is segíthet a spórolásban, csakúgy, mint a zuhany teljes hosszának lerövidítése. A kádban való pancsolás átlagosan 80 liter vizet használ el, így ezt is érdemes inkább zuhanyzással kiváltani.

  • Használjon esővizet a kertben

Szárazság idején egy átlagos kertész több száz liter vizet is felhasználhat növényei hidratáltságának megőrzésére. A legtöbben ivóvizet használnak, ami rendkívüli pazarlás, főleg, hogy a növények imádják az esővizet. Fogja fel az esővizet egy nagy tálban, a virágok hálásak lesznek.

  • Használja a kis öblítést

Öblítésenként a WC körülbelül 5 liter vizet használ fel, a régebbi modellek pedig akár 10 litert is. Ha megoldható, használja a rövid öblítést, így jelentősen csökkenthető a felesleges víz mennyisége.

  • Változtasson az autómosó szokásain

Ha le kell mosnia az autót, a régimódi módon tegye azt, egy vödörrel és szappannal, ahelyett, hogy a nagynyomású mosást alkalmazná. A vödörben lévő víz (nagyjából 30 liter) lényegesen kevesebb, mint a tömlőn átfolyó átlag (körülbelül 15 liter percenként).

  • Hasznosítsa újra a vizet

A zöldségmosáshoz használt vizet fogja fel egy tálban, hiszen ez később felhasználható a növényekre. Amíg arra vár, hogy meleg víz jöjjön ki a csapból, használja a hideget a vízforraló feltöltéséhez. Zárja el a csapot, miközben szappanoz, vagy fogat mos.

Bár ezek csak csekély megtakarítások, de idővel hatalmas változást jelentenek. Egy kis odafigyeléssel, akár 100 liter vizet is meg tud spórolni egy család egy nap alatt.