Észak-Korea cirkálórakétákat lőtt ki, miközben az USA és Szöul hadgyakorlatra készülnek

Vágólapra másolva!
Dél-koreai tisztviselők szerint Észak-Korea két cirkálórakétát lőtt ki a tengerbe, ami Phenjan első fegyvertesztje július eleje óta.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi fegyvertesztre július 10-én került sor, amikor Észak-Korea több rakétát lőtt ki - írja az Aljazeera.

Dél-koreai tisztviselők szerint Észak-Korea két cirkálórakétát lőtt ki az ország Észak nyugati partjairól.

Ma kora reggel észleltük, hogy Észak-Korea két cirkálórakétát lőtt ki a nyugati tengerbe Oncsonból, Dél-Pjongan tartományból - mondta egy meg nem nevezett katonai tisztviselő szerdán.

Észak-Korea utoljára januárban tesztelt cirkálórakétákat.

Az amerikai és a dél-koreai katonai hatóságok elemzik a részletes specifikációkat, például a repülési távolságot

- mondta az AFP hírügynökségnek egy védelmi minisztériumi tisztviselő.

A kilövések egy nappal azután történtek, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok négynapos előzetes közös gyakorlatot jelentett be az augusztus 22. és szeptember 1. között zajló, Ulchi Freedom Shield néven ismert esemény kapcsán.

Szerdán volt 100 napja hivatalban Dél-Korea elnöke, Jun Szogjol, aki nem tett említést a kilövésekről, amikor sajtótájékoztatót tartott Szöulban.

Jun Szogjol Forrás: AFP/Chung Sung-Jun

Jun Szogjol ehelyett hangsúlyozta, hogy hajlandó fokozatos gazdasági támogatást nyújtani Észak-Koreának, ha az befejezi a nukleáris fegyverek fejlesztését és megkezdi a nukleáris fegyverek eltávolítását.

A dél- és észak-koreai vezetők közötti párbeszédnek, illetve a tisztviselők közötti tárgyalásoknak nem politikai showműsornak kell lenniük, hanem hozzá kell járulniuk a Koreai-félszigeten és Északkelet-Ázsiában a béke megteremtéséhez - mondta.

Phenjan a fegyverprogramjai miatt bevezetett szigorú nemzetközi szankciók ellenére idén példátlanul sok fegyvertesztet hajtott végre, köztük egy betiltott interkontinentális ballisztikus rakéta tesztjét is.

Ezek a korlátozások nem terjednek ki a cirkálórakétákra, de vannak olyan spekulációk, hogy Phenjan 2017 óta először készül nukleáris fegyver tesztelésére.