1951 óta nem volt olyan magas infláció Németországban, mint idén

Új 100 és 200 euró bankjegy
02 March 2019, Saxony, Leipzig: At the Central German Trade Fair at the Leipzig Exhibition Centre, an employee at the Deutsche Bundesbank stand will be holding 200 and 100 new banknotes in her hand, which will be issued in the Euro Series from 28 May 2019. The handicraft fair takes place from 23.02.-03.03.2019 in combination with the fair "Haus- Garten- Freizeit". Photo: Waltraud Grubitzsch/ZB
Vágólapra másolva!
A német jegybank is kezdi felfogni, milyen kárt okoznak a szankciók.
Vágólapra másolva!

A Bundesbank szerint egyre borúsabbak a német gazdaság kilátásai, a központi bank közgazdászai szerint a németországi gazdasági fejlődést negatívan befolyásolja a gázpiac kedvezőtlen alakulása.

Németországban az idei év vége felé már csökken a gazdaság teljesítménye – írja a német központi bank a legutóbbi jelentésében. Ennek hátterében pedig a téli gázellátással kapcsolatos nagyfokú bizonytalanság és az erőteljes áremelkedés áll, utóbbi jelentős terhet ró majd a háztartásokra és a vállalatokra is.

illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Waltraud Grubitzsch

Az infláció az ősszel már tíz százalékos nagyságrendű lehet. Az inflációt egyrészt az ukrajnai háború miatt emelkedő energia- és élelmiszerárak fűtik, másrészt a lakossági kereslet felfutása is a járványügyi korlátozások eltörlését követően.

A Bundesbank jelentésében arra figyelmeztet, hogy szükség van az adósságfék betartására is a következő évben. A 2009 óta az alaptörvényben rögzített adósságfék-szabály csak korlátozott mértékben teszi lehetővé, hogy a szövetségi kormány új hiteleket vegyen fel. 2020-ban és 2021-ben a szövetségi kormány a pandémia előidézte magas terhek miatt élt a veszélyhelyzet esetében rendelkezésre álló mentesség lehetőségével.

Joachim Nagel, német központi bank vezetője a közelmúltban arra intett, hogy a recesszió veszélye ellenére tovább kell emelni a kamatlábakat, mivel az infláció 1951 óta először éri majd el a két számjegyű szintet. Az infláció problémája 2023-ban sem szűnik meg, az ellátási láncok akadozása és a geopolitikai feszültségek hatására a pénzromlás valószínűleg folytatódik.