Alig van áram a világ gyárának tartott Kína egyes részein

kína, hőség, cikkhez, illusztráció, nyár
GUANGZHOU, CHINA - AUGUST 15: Citizens are seen on the street during the hot weather on August 15, 2022 in Guangzhou, Guangdong Province of China.Several regions in China are sweltering under temperatures above 40 C, meteorological authorities have continued to issue high temperature alerts for 25 consecutive days. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Jelentős áramkimaradásokat hozott a nyár Kínában, ahol elképesztő hőség sújtja a lakosságot és az infrastruktúrát. Az elemzők azonban arra számítanak, hogy a nyár végével megszűnhet a nyomás az áramellátási rendszeren.
Vágólapra másolva!

Áramkorlátozásokat kellett bevezetni Kína egyes részein az elképesztő hőhullám miatt. Sokan aggódtak, hogy megismétlődhetnek a tavalyi áramkimaradások, amelyek az ország több jelentős termelési központját is érintették.

Az elemzők azonban most némileg bizakodóbbak, és arra számítanak, hogy a nyár végével megszűnhetnek az áramkorlátozások

– írja a CNBC.

Most viszont még nehéz a helyzet. Például Sanghajban a hatóságok lekapcsolták a világítást a város híres folyóparti pontján (Bund), hogy így spóroljanak az energiával. De a Jangce folyó partján fekvő településeken is több helyen rendeltek el korlátozásokat. A délnyugati Szecsuan tartomány területei is rekord hőhullámmal küzdenek. A perzselő hőség pedig megzavarta a növények fejlődését, és az állatállományt is veszélyezteti.

Kína az elmúlt hat évtized legszárazabb nyarával küzd, a Jangce vízszintje a felére apadt. MTI/AP/Mark Schiefelbein Forrás: MTI/AP/Mark Schiefelbein

A kínai állami média tájékoztatása szerint a délnyugat-kínai Csungking városában a legtöbb bevásárlóközpont csak délután 4 és este 9 óra között nyit ki, hogy csökkentsék a légkondicionálással járó energiafelhasználást.

Hétfőn több bozóttűz tombolt Csungking környékén, amiért a hatóságok a hőhullámot és a folyamatos szárazságot okolták. Repülőjáratokat töröltek, és 1500 embert kimenekítettek a térségből.

A Hszinhua állami hírügynökség jelentése szerint 14 régiót és tartományt érint a közepesen súlyos vagy súlyos aszály.

A helyi önkormányzatokat felszólították, biztosítsák a vízkészleteket és szükség esetén generáljanak mesterségesen csapadékot – ennek érdekében permetezzenek vegyszereket a felhőkbe, hogy esőt hozzanak létre.

Több kínai városban is áramkorlátozásokat rendeltek el Forrás: AFP/Str

A szakértők azonban jelezték, van egy fontos különbség az idei és a tavalyi áramellátási problémák között. Idén ugyanis az 1961 óta nem látott hosszúságú hőhullám miatt kell korlátozásokat bevezetni, míg tavaly az infrastruktúra régóta fennálló problémái okoztak kimaradásokat. Vagyis idén a nyár végével valószínűleg enyhülni fog az energiaellátási válság.

Az idei problémák azonban így is jelentősek.

A Jangce folyóba befolyó csapadék csökkenésével a vízenergia-tározók vízszintje is lecsökkent, ami ugyancsak visszafogja az energiatermelést.

Szecsuanban emellett a gyárak áramellátását visszafogták a lakossági felhasználás javára, ami épp a tavalyi szeptemberi-októberi válságra emlékeztetette a lakosságot. Akkor azonban a válság olyan súlyos volt, hogy egyes helyeken még a közlekedési lámpákat is lekapcsolták a spórolás érdekében.

Közben a lakosság áramfelhasználása júliusban 26,8 százalékkal volt magasabb a tavalyinál – írta jelentésében a Fitch Ratings.

A hőség enyhülésével csökkenhet a nyomás a kínai áramellátáson Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Stringer

Ugyancsak fontos különbség a tavalyi és az idei áramkimaradások között, hogy tavaly olyan fontos ipari területek voltak érintettek, melyek leállása jelentősen visszafogta a kínai GDP növekedését a harmadik negyedévben – mondta Larry Hu, a Macquarie vezető kínai közgazdásza. Ennek most kisebb az esélye, mivel Szecsuan tartomány csak a kínai ipari termelés 4 százalékát adja.

Mindazonáltal a nyersanyagpiacon okozhatnak zavarokat az idei kimaradások.

Például a lítium ellátási láncában adódhatnak fennakadások, mivel Szecsuan termeli a kínai lítium 20 százalékát, az alumínium 5 százalékát és a poliszilícium 13 százalékát.

Az áramkimaradások hatásai azonban várhatóan csak átmenetiek lesznek – emelte ki Hu.

Ennek ellenére egyes elektronikai termékek, például az elektromos autók akkumulátorainak drágulására lehet számítani, még ha csak rövid ideig is – tette hozzá az elemző.