Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A Ferencváros a magabiztos, 4-0-s hazai győzelem után egyértelműen esélyesként várta a Shamrock Rovers elleni Európa-liga-selejtezős playoffcsata dublini visszavágóját, és a magyar csapat igazolta is a papírformát, mert,  habár 1-0-ra kikapott Dublinban, így is biztosan jutott 4-1-es összesítéssel az Európa-liga főtáblájára. A Ferncváros első magyar csapatként mondhatja el magáról, hogy a negyedik egymást követő évben lesz ott a Bajnokok Ligája vagy az EL főtábláján.

Míg kora délután a pakolászó tévések jelenlétén kívül semmi nem utalt arra, hogy meccs lesz a Dublin déli részén található Tallaght Stadionban, addig kora este, hat óra tájban, azaz mintegy két órával a kezdés előtt már fényképekre éhes zöld-fehérbe (ezek a Shamrock színei is) öltözött gyerekek várták a Fradi játékosaival érkező buszt. Volt némi csalódottság, amikor a begördülő kisbuszból csak a magyar bajnok biztonsági szolgálatának nagydarab legényei és a klub médiamunkásai szálltak ki két újságíró társaságában.

A 8000 férőhelyes Tallaght ugyan 2009-ben épült, azaz alig idősebb, mint a 2014-ben átadott Groupama Aréna, mégis ég és föld a különbség a két létesítmény között. Az ír bajnok otthona inkább emlékeztet a régi Üllői úti stadionra, azaz vitathatatlanul megvan a maga bája, de korszerűnek még nagy jóindulattal sem lehet nevezni.

A Fradi játékosok rendben találták a pálya talaját Forrás: Origo

Az egyik, pulttal felszerelt helyiségben a jótékonysági, valamint rögbimeccseken viselt bekeretezett mezek között kiemelt helyet kapott Zlatan Ibrahivomic trikója, amit a svéd sztár azon a meccsen viselt, amikor az AC Milan a Tallaght Stadionban 2-0-ra verte a Roverst az Európa-liga 2020-as selejtezőjében.

Zlatan Ibrahimovic meze a legértékesebb ereklye a Shamrock stadionjában Forrás: Origo

A budapesti mérkőzés eredménye, jól emlékszünk, 4-0-ra nyert a Fradi, és pályán látottak alapján abban minden megszólaló egyetértett, hogy ezúttal is a magyar bajnok a mérkőzés esélyese, noha senki nem dőlt be az írek "altatásának". Azért az várható volt, hogy ezúttal sokkal harcosabb lesz az ír bajnok, és biztosra vehettük, hogy nagyobb kockázatot fog vállalni az első gól megszerezéséért.

A Fradi kezdőjében, ahogy az várható volt, Bogdán Ádám került be a kapuba, a védelembe Botka Endre és Pászka Lóránd helyett Adnan Kovacevic és Eldar Civic került be, míg a védekező középpályás szerepét Muhamed Besic helyett Anderson Esitire bízta Sztanyiszlav Csercseszov.

Ferencváros: Bogdán – Wingo, Knoester, Kovacevic, Civic – Laidouni, Esiti – Auzqui, Nguen, A. Traoré – R. Mmaee

Kezdésre valóban szépen megtelt a három lelátó, ha nem is volt teljes teltház, azért nem sok üres széket lehetett látni. A hazai drukkerek inkább a csapat történetének második főtáblás szereplését jöttek ki megünnepelni a stadionba, és nem abban a reményben, hogy kedvenceik fordíthatnak a Fradi ellen.

1. félidő

Próbálkozott letámadással a Rovers, de minden tiszteletünk mellett, sem elég gyorsak, sem elég technikásak nem voltak ahhoz, hogy meg tudják zavarni a Fradit. A lelkesedésükre azonban nem lehetett panasz, ahogy a drukkereikére sem, mentek előre, miközben az ultráik szektorából folyamatosan jött a biztatás. Olykor-oykor azért a Fradi tábort is lehetett hallani, felharsant a "mindent bele" és a "hajrá, Ferencváros" rigmus is az első percekben.

Ott a piros, fehér, zöld zászló a korláton Forrás: Origo

A Fradi közel sem pörgött teljes fordulatszámon, keménységben azonban nem volt hiány, de meglepő módon nem az írek voltak keményebbek, hanem a Fradi védői és középpályásai aprították a hazaiakat: Wingo, Esiti és Auzqui is kiosztott egy-egy jókora csomagot, utóbbi már nem is úszta meg sárga lap nélkül.

Az első igazán focira emlékeztető eseményre a 27. percig kellett várni, amikor Ferizaj vette célba Bogdán kapujának bal felső sarkát, de az erős lövés fölé-mellé szállt. A percek múlása azonban nyilván a Fradinak kedvezett, így Csercseszov is a szokottnál nyugodtabban, zsebretett kézzel sétálgatva követte a meccset. Csak akkor élénkült meg egy kicsit, amikor Emakhu keményen beleszállt Kovacevicbe, de a francia bíró által kiosztott sárga lapot megfelelő büntetésnek találta az orosz szakember.

Sztanyiszlav Csercseszov ezúttal ritkábban avatkozott bele a mérkőzésbe Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 39. percben végre egy szépen felépített Fradi-támadást is láthattunk, de Ryan Mmaee beadását lekapta az írek veterán kapusa, a 40 éves Mannus.

A 41. percben viszont nem sok hiányzott a Shamrock góljához: Esiti adta le a labdát a Fradi 16-osán, Towell meg is lépett a labdával, Emakhut játszotta meg, Knoester azonban bele tudott lépni a kapura perdített labdájába. A félidő slusszpoénja azonban a Fradié lehetett volna: az írek kapujától 20 méterre kiharcolt szabadrúgást

Civic tekerte középre, Ryan Mmaee fejese után azonban Mannus kitornázta a labdát a léc alól.

Játszott már sokkal jobban is ennél a Ferencváros, de ez a meccs elsősorban arról szólt, hogy megőrizze az előnyét, és ott legyen az Európa-liga főtábláján.

2. félidő

Tíz percet kellett várni az első helyzetre a második félidőben. Az 54. percben Laidounit szerelték a Fradi tizenhatosától nem messze, majd Esiti sodorta el a magyar kapu felé igyekvő írt, szerencsére még centikkel a 16-oson kívül. Kavanagh igen jó szabadrúgását Bogdán bravúrral ütötte ki a jobb sarok elől, a kipattanót pedig nem érte el Hoare.

Megélénkült a mérkőzés, két perccel később már a Fradi előtt is adódott helyzet, de Civic beadásáról centikkel lemaradt Kovacevic az írek ötösén.

Ezúttal kevesebb helyzetet dolgozott ki a Fradi a Rovers ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A csereként beállt Marquinhos előtt kétszer is adódott lehetőség, de előbb hagyta, hogy elnyomja őt Hoare, majd nem tudta jól átvenni a szintén csereként pályára lépő Vécsei remek indítását.

A 75. percben Civic indítását Boli fejelte középre, Traoré pedig a kapunak háttal állva ollózó mozdulattal húzta kapura a labdát, és nem is sokat tévesztett.

A 79. percben a Fradi utolsó cseréjeként Lisztes Krisztián is pályára lépett, Adama Traorét váltotta a fiatal támadó. A 85. percben ismét a tizenhatos vonaláról, csak ezúttal a baloldalról, de felszabadított a Fradi védelme. A 87. percben Bogdán még védett egy nagyot, majd

Nem volt igazán éles a Fradi, ezúttal a kontrákat sem tudta olyan hatékonyan végigvinni, mint azt az elmúlt hetekben megszokhattuk, de a továbbjutáshoz most ez a játék is elég volt, és ezen az estén ez volt a legfontosabb. És ebbe még az is belefért, hogy egy kapu előtti kavarodás végén Lyons a 90. percben megszerezte a Shamrock győztes gólját.

A végén így mindkét csapat örülhetett, de a Ferencváros lehetett elégedettebb, hiszen 4-1-s összesítéssel továbbjutott és várhatja az Európa-liga csoportkörének péntek délutáni (13 óra) sorsolását.

Eredmény, EL-selejtező, rájátszás, visszavágó:
Shamrock Rovers (ír) - Ferencváros 1-0 (0-0)
Tallaght Stadion, Dublin, 7500 néző, v.: F. Letexier (francia)
Shamrock Rovers: Mannus – Gannon, Hoare, Grace – Finn (Lyons 64.), O'Neill, Towell (Byrne 72.), Ferizaj (Tattah 72.), Kavanagh (Watts 72.) – Emakhu (Greene 64.), Farrugia. Vezetőedző: Stephen Bradley
Ferencváros: Bogdán – Wingo, Knoester, Kovacevic, Civic – Laidouni, Esiti (Vécsei 58.) – Auzqui (Marquinhos 58.), Tokmac (Mercier 71.), A. Traoré (Lisztes K. 79.) – R. Mmaee (Boli 71.). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
gól: Lyons 90.
továbbjutott: Ferencváros 4-1-es összesítéssel

A Ferencváros az Európa-liga, míg a Shamrock az Európa Konferencia-liga főtábláján folytatja szerepését szeptemberben. A két sorozat csoportkörének sorsolását pénteken (augusztus 26-án) tartják Nyonban, előbbit 13 órakor, utóbbit 14.30-kor.

Mindent egy helyen az Eb-ről