Ez történik, ha egy cementszállító és egy faanyagszállító teherhajó ütközik egymással

Port Beaumont, Texas, hajó, kikötő, dock, csatorna
Transhipment terminal for loading bulk cargo of chemical sulphur to sea bulk carriers using a shore crane. Port Beaumont, Texas, USA. July, 2017.
Vágólapra másolva!
Összeütközött egy teherhajó és egy ömlesztett árukat szállító hajó a Mexikói-öbölnél található Sabine Pass csatornában. Mindkét jármű megsérült, miután az egyik hajó kormányozhatatlanná vált.
Vágólapra másolva!

A Houston-Galveston parti őrség augusztus 21-én, 12:40 körül kapott jelentést arról, hogy a holland zászló alatt közlekedő Damgracht általános teherhajó összeütközött a Sabine Pass hajócsatornából (ez a Sabine tó természetes kimenete a Mexikói-öbölbe) éppen kifelé tartó AP Revelin ömlesztettáru-szállítóval – írja a gCaptain.

A parti őrség szóvivője elmondta, hogy a Damgracht a Beaumont kikötőn keresztül érkezett a csatornába,

amikor a legénység motorriasztást észlelt, és megelőző intézkedésként leállította hajó motorját.

Ezzel teljesen elvesztették az irányítást a hajó felett, amely összeütközött a kifelé tartó AP Revelinnel.

A megrongálódott AP Revelin. Forrás: U.S. Coast Guard

A Damgrachtnak az orrában keletkezett kár, míg az AP Revelin a bal oldali részén szenvedett súlyosabb sérüléseket. A Damgrachtba kezdetben a víz is elkezdett beszivárogni, de ezt szivattyúkkal sikerült kordában tartani.

A baleset idején a Damgracht cementet, míg a horvát lobogó alatt közlekedő Revelin faforgácsot szállított.

Az ütközést követően mindkét hajó biztonságosan lehorgonyzott a Sabine horgonyzóhelyén, ahol elkezdték a kárfelmérést, illetve a javítások tervezését. Személyi sérülésekről és környezeti szennyezésről nem érkezett jelentés. Az illetékes hatóságok már megkezdték az incidens kivizsgálását.