Először azonosítottak szén-dioxidot egy Naprendszeren túli bolygó légkörében

A WASP-39b exobolygó művészi képe
Vágólapra másolva!
Szén-dioxidot azonosított egy Naprendszeren túli bolygó légkörében a NASA James Webb űrteleszkópja.
Vágólapra másolva!

A WASP-39b exobolygó 700 fényévre van tőlünk, és egy Naphoz hasonló csillag körül kering. Tranzitmódszerrel találták meg, ennek lényege, hogy amikor a bolygó elhalad a csillaga előtt, kitakar valamennyit annak fényéből, és a műszerek ezt az elhalványulást érzékelik.

A James Webb űrteleszkóp a fény tanulmányozásával tudja meghatározni a bolygók tulajdonságait. Jelen esetben azt figyelte, mi képes blokkolni bizonyos infravörös színeket. A WASP-96b bolygó esetében már sikerült a kutatóeszköznek vízgőzt találnia, és most a WASP-39b-en szén-dioxidot is tudott detektálni.

A WASP-39b egy forró gázóriás, amely csillagához közel kering. Tömege megegyezik a Szaturnuszéval, ám annál sokkal nagyobb, mérete még a Jupiterét is meghaladja. Mivel nagyon közel kering a napjához (a Nap-Merkúr távolság nyolcadára) rendkívüli forróság, 900 Celsius-fok uralkodik rajta.

A WASP-39b exobolygó művészi képe Forrás: ESA

A csillagok és gázóriások többnyire könnyű elemekből, például hidrogénből és héliumból állnak, de a nehezebb elemek kritikusak a bolygók kialakulásához. A szén-dioxid a Naprendszer minden bolygójának atmoszférájában jelen van, legyen szó kőzetbolygóról vagy gázóriásról. Utóbbiaknál a szén-dioxid azt is megmutatja, mennyi nehéz elem található a bolygón. A nehéz elemek arányának ismerete a bolygó kialakulásának eddig nem ismert részleteit is feltárhatja, állítják a szakértők.

A felfedezés részleteit ismertető tanulmány a Nature folyóiratban fog megjelenni.