Elhagyta a királynő koporsója Balmoralt - mi fog történni a következő napokban II. Erzsébet temetéséig?

royals death Horizontal
The hearse carrying the coffin of Queen Elizabeth II covered with the Royal Standard of Scotland and a flowers is driven away from Balmoral Castle in Ballater, on September 11, 2022. - Queen Elizabeth II's coffin will travel by road through Scottish towns and villages on Sunday as it begins its final journey from her beloved Scottish retreat of Balmoral. The Queen, who died on September 8, will be taken to the Palace of Holyrood House before lying at rest in St Giles' Cathedral, before travelling onwards to London for her funeral. (Photo by ANDY BUCHANAN / AFP)
Vágólapra másolva!
II. Erzsébet királynőtől a halála esetére kidolgozott, London Bridge művelet nevű protokoll alapján szeptember 19-én vesznek végső búcsút egykori angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyban. Összegyűjtöttük, mi várható az elkövetkező kilenc napban.
Vágólapra másolva!

Csütörtök este 96 éves korában meghalt II. Erzsébet brit királynő, ezzel életbe lépett az évtizedekkel ezelőtt előkészített London Bridge kódnevű művelet, ami napi szinten szabja meg, mit kell tennie a brit kormánynak az elkövetkezendő napokban.

E szerint a királynő halálának napja a D-nap vagy a D+0 megnevezést kapta. Az ezt követőek pedig D+1, D+2, D+3 stb. lesznek, egészen a tizedik napra tervezett temetésig.

Szeptember 10. (szombat)

A tíznapos gyászidőszak első napján kikiáltották Károlyt az új uralkodónak, amit hivatalosan is kihirdettek. A ceremóniáról ebben a cikkünkben számoltunk be. A parlamenti képviselők a miniszterelnök vezetésével tiszteletüket tették az alsóházban, majd audienciát tartottak Károly királynál.

Szeptember 11. (vasárnap)

A királynő koporsóját vonattal viszik az edinburghi Holyroodhouse-palotába (Skócia). Több száz ember sorakozott fel Ballater utcáin, hogy megvárja a királynő temetési menetét. Az aberdeenshire-i falu az egyik első hely, amelyen a koporsó áthalad, miután elhagyta Balmoralt.

A király, aki édesanyját követi a Brit Nemzetközösség élén, várhatóan megbeszélést folytat a Nemzetközösség főtitkáránál. A szombaton felolvasott kiáltványt Skócia, Wales és Észak-Írország parlamentjeiben olvassák fel.

Szeptember 12. (hétfő)

A St Giles-székesegyházban istentiszteletet tartanak, ahol a királynő gyermekei várhatóan virrasztani fognak Erzsébet királynő koporsója körül.

Az alsóház és a felsőház várhatóan részvétet nyilvánít a családnak, az ülésen a király is részt vehet.

Ezután Károly az Egyesült Királyság többi országába - Walesbe és Észak-Írországba - is elutazik majd.

Szeptember 13. (kedd)

A királynő koporsóját Londonba, várhatóan a Buckingham-palotába szállítják, amit a trónteremben helyeznek el.

II. Erzsébet királynő Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Wpa Pool

Szeptember 14. (szerda)

A királynő holttestét átszállítják a westminsteri apátságba. A koporsót az apátság közepén ravatalozzák fel, egy megemlékezés kíséretében.

A canterburyi érsek a koporsó megérkezését követően rövid szertartást fog tartani. Várhatóan több százezer ember rója majd le a kegyeletét a helyszínen.

Szeptember 15. (csütörtök)

Várhatóan próbát tartanak az állami gyászmenethez.

Szeptember 16. (péntek) és szeptember 18. (vasárnap) között

Elsőként a család, majd mindenki, aki részvétet óhajt nyilvánítani, leróhatja tiszteletét a néhai uralkodó előtt. A részvétnyilvánításra három napon keresztül, a nap 23 órájában lehetőséget biztosítanak. E három napon folytatódik Károly király körútja. Meglátogatja a walesi parlamentet, majd részt vesz a cardiffi Llandaff-székesegyházban tartandó megemlékezésen.

Szeptember 19. (hétfő)

A II. Erzsébet halálát követő tizedik nap a nemzet gyásznapja. Az állami temetést a ravatalozás helyszínén, a westminsteri apátságban tartják; II. Erzsébetet férje, Fülöp herceg mellett helyezik örök nyugalomra a windsori Szent György-kápolnában. Délben országszerte kétperces néma csenddel tisztelegnek az elhunyt királynő előtt.