Önálló orvosszakmai terület lesz a klímaváltozás egészségügyi hatása

hőhullám
A hőhullámok évről-évre egyre hosszabb ideig tartanak és gyakoribbá válnak
Vágólapra másolva!
Az Amerikai Orvosok Társasága szerint egy évtizeden belül önálló orvosszakmai terület lesz a klímaváltozás szerteágazó egészségügyi hatásainak kezelése, a WHO szerint pedig évente negyedmillióval nőhet 2050-ig a klímaváltozás okozta halálozások száma, ám a téma jelenleg csupán esetlegesen jelenik meg az orvosi képzésben - tájékoztatta szerkesztőségünket a Pécsi Tudományegyetem (PTE). Az intézmény Általános Orvostudományi Kara (PTE ÁOK) vezetésével most nemzetközi szinten is úttörő mintatananyag készül.
Vágólapra másolva!

Hőhullámok – a súlyos szív és érrendszeri problémák drámai megugrása. Tartósan magas UV sugárzás – a bőrbetegségek és -elváltozások számának növekedése. A Pécsi Tudományegyetem szakemberei szerint eek talán a legnyilvánvalóbb példák a klímaváltozás egészségre gyakorolt hatásaira, ám azok jóval kiterjedtebbek, és már most átszövik az egészségügy egészét.

Rendszerszintű kezelésük azonban még várat magára, és ennek jelentős mértékben az az oka, hogy a klímaváltozás az orvosképzésben sem jelenik meg kellő mértékben.

Ez hívta életre a CLIMATEMED projektet, azaz a PTE ÁOK vezetésével megvalósuló nemzetközi tananyagfejlesztést.

A klímaváltozás miatt a hőhullámok hosszabb ideig tartanak és gyakoribbá válnak. Forrás: https://www.bbc.com/future/article/20220718-the-tips-from-science-for-staying-cool-in-a-heatwave

– mondja dr. Girán János, a PTE ÁOK Népegészségügyi Intézetének egyetemi adjunktusa, a projekt szakmai vezetője. – Természetesen az egyéni hatások is nagyon súlyosak lehetnek, de ezeket tovább súlyosbítja, ha az ellátórendszer, illetve az abban dolgozók nem kellően felkészültek a kezelésükre.

Ahogy arra a közlemény rámutat, a klímaváltozás ártalmas egészséghatásainak köre pedig megdöbbentően széles, és olyan kockázatok is ide tartoznak, amelyekre talán nem is gondolnánk.

– sorolja a szakember a példákat. – Arról nem is beszélve, hogy a bőrgyógyászaton kívül a tartósan magas UV sugárzás komoly szemészeti problémákat is okozhat.

Hozzátette: ennél is átfogóbb hatással jár azoknak az úgynevezett új betegségterjesztő vektoroknak, például különböző szúnyogfajtáknak, élősködőknek a megjelenése, amelyek a klímaváltozás következtében nálunk is meg tudnak élni; és olyan betegségeket terjeszthetnek, amelyekkel egész eddig nem kellett foglalkozni égtájunkon, és

épp ezért a legtöbb orvos számára a diagnózis felállítása és a kezelés sem jelent meg mindennapi feladatként.

Ráadásul akadnak ennél kevésbé nyilvánvalóbb összefüggések is, például a klímaváltozás által okozott mentális problémák megjelenése: a klímaszorongás, illetve az egyre gyakoribb természeti katasztrófák okozta poszttraumatikus stressz.

A szakemberek szerint a klímaváltozás pedig sokkal kevésbé drámaibb módokon is súlyosan befolyásolhatja az egészségünket és ennek révén az egész ellátórendszert: Girán János és kollégái például az egyre gyakoribb jelentős légnyomásváltozások légzőszervi betegségekben szenvedőkre gyakorolt hatását vizsgálják.