Rendőrőrsöket gyújtanak fel Iránban és egyre több helyen törnek ki zavargások - videó

Protests continue in Iran Supporters of Maryam Rajavi protests continue in Iran Horizontal
TEHRAN, IRAN - SEPTEMBER 21: Dozens of people stage a demonstration to protest the death of a 22-year-old woman under custody in Tehran Iran on September 21, 2022. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Mahsa Amini múlt héten halt meg, miután Teheránban letartóztatták, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. A fogvatartás során - szemtanúk szerint a rendőrautóban megverték -, majd kómába esett, később pedig meghalt.Teheránban és más iráni városokban a tüntetők rendőrőrsöket és járműveket gyújtottak fel csütörtökön, a nő halála miatt kirobbant zavargások fokozódnak és a jelentések szerint főként a rendőröket érik atrocitások.
Vágólapra másolva!

A 22 éves Mahsa Amini múlt héten halt meg, miután Teheránban az erkölcsrendészet őrizetbe vette, azzal az indokkal, hogy "nem megfelelő öltözéket" viselt - írja a Reuters.

A fogvatartás során a nő kómába esett, később pedig meghalt. A hatóságok közölték, hogy vizsgálatot indítanak halála okának kiderítésére, mivel

a hivatalos álláspont szerint a nő magától esett össze és közlésük szerint hirtelen szívelégtelenségben halt meg, szemtanúk viszont arról számoltak be, hogy a nőt az őrizetbevétel során megverték.

Az eset hatalmas indulatokat váltott ki a lakosságban és 2019 óta a legsúlyosabb tüntetéshullámot indította el az iszlám köztársaságban. A legtöbb tüntetés a kurdok lakta északnyugati országrészen összpontosult, de átterjedt a fővárosra és országszerte legalább 50 településre,

a rendőrség pedig erőszakot alkalmaz a tüntetők feloszlatására.

Az északkeleti Mashhad városában szerdán halálra késelték egy iráni kormánypárti félkatonai szervezet, a Baszidzs egyik tagját - jelentette csütörtökön két félhivatalos iráni hírügynökség.

özlésük szerint hirtelen szívelégtelenségben halt meg

A Tasnim és a Fars hírügynökségek jelentése a késelésről a Telegramon jelent meg, mivel mindkét hírügynökség honlapja elérhetetlen volt. Hivatalos megerősítés nem érkezett a halálesetről.

A Tasnim azt is közölte, hogy a Baszidzs egy másik tagja szerdán halt meg Kazvin városában "zavargók és bandák" által okozott lőtt sebesülés következtében, amivel

négyre emelkedett a zavargásokban megölt biztonsági erők tagjainak bejelentett száma.

Északkeleten a tüntetők azt kiabálták, hogy "Meghalunk, meghalunk, de visszakapjuk Iránt" egy felgyújtott rendőrőrs közelében - derült ki egy videóból.

Teheránban egy másik rendőrőrsöt is felgyújtottak, miközben a zavargások Kurdisztánból, Amini szülőföldjéről is továbbterjedtek.

Amini halála újra felszította a dühöt az Iszlám Köztársaságban, többek között a személyes szabadságjogok korlátozása - beleértve a nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályokat - és a szankciók által sújtott gazdaság miatt.

Irán klerikális vezetői attól tartanak, hogy a 2019-es tüntetések újjáélednek, amelyek a benzin áremelkedése miatt törtek ki, és amelyek az iszlám köztársaság történetében a legvéresebbek voltak. A Reuters jelentése szerint 2019-ben 1500-an haltak meg.

A tüntetők ezen a héten a legfőbb vezető, Ali Khamenei ajatollah ellen is haragjukat fejezték ki. "Mojtaba, halj meg, és ne legyél legfőbb vezető" - láttak egy tömeget Teheránban skandálni, utalva Khamenei fiára, aki egyesek szerint apja utódja lehet az iráni politikai intézményrendszer élén.

A Hengaw kurd jogvédő csoport jelentése szerint, amelyet a Reuters nem tudott ellenőrizni, a kurd területeken a halálos áldozatok száma szerdára 12-re emelkedett.

Mivel a tüntetések enyhülésének semmi jele, a hatóságok korlátozták az internet-hozzáférést a Hengaw, a lakosok és a NetBlocks internetlezárási megfigyelőközpont beszámolói szerint.

A nők kiemelt szerepet játszottak a tüntetésekben, fátyolukat lengetve és elégetve, néhányan pedig nyilvánosan levágták a hajukat.