16 éven át tartó eljárásban ítélték el a vörös khmerek egykori államfőjét

KHIEU SAMPHAN; POL POT
Phnompen, 2022. szeptember 22. A Kambodzsai Bíróságok Különleges Törvényszéke (ECCC) által közreadott képen Khieu Samphan, az utolsó még életben lévő kambodzsai vörös khmer vezető meghallgatáson vesz részt pere fellebbviteli tárgyalásán Phnompenben 2022. szeptember 22-én. A vörös khmer-rezsim volt államfője, Samphan egyike annak a három vörös khmer vezetőnek, akit népirtásért ítéltek el az 1975 és 1979 közötti rémuralom idején elkövetett bűnökért. A Pol Pot által vezetett maoista rezsim 1,7-2,2 millió kambodzsait ölt meg, akik munkatáborokban, éhínségben haltak meg, illetve tömeges kivégzéseken végeztek velük. MTI/EPA/ECCC/Nhet Sok Heng
Vágólapra másolva!
Népirtás miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a kambodzsai vörös khmerek egykori államfőjét, az ítéletet csütörtökön a kambodzsai kormány tudomásul vette, és az ENSZ által létrehozott bíróság jóváhagyta. A 16 évig húzódó eljárás összesen 337 millió dollárt emésztett fel.
Vágólapra másolva!

A 91 éves Khieu Szamphant 2018-ban találták bűnösnek vietnami származású kambodzsaiak ellen elkövetett népirtásban,

a Kambodzsai Törvényszék Rendkívüli Kamarája (ECCC) pedig elutasította az egykori gerillavezér fellebbezését.

A csütörtöki döntéssel véget ért a 2006-ban kezdődött, a khmerek idején elkövetett atrocitásokkal foglalkozó bíróság munkája, melynek 2020 óta egyetlen vádlottja a gerillák utolsó élő tagja, Khieu Szampan volt.

A 16 éven át húzódó eljárás összesen 337 millió dollárba került

– írja az NPR.

A kambodzsai és külföldi bírákból álló testületet működése során több bírálat érte, egyebek között azt vetették a szemére, hogy lassan halad.

Khieu Samphan, az utolsó még életben lévő kambodzsai vörös khmer vezető meghallgatáson vesz részt pere fellebbviteli tárgyalásán Phnompenben 2022. szeptember 22-én Forrás: MTI/EPA/ECCC/Nhet Sok Heng

A bíróság a mostanival együtt három ítéletet hozott. A vádlottak padján volt Pol Pot egykori helyettese, a "kettes számú testvér" néven is ismert Nuon Csea, valamint a Dukh elvtárs fedőnevű Kain Guek Eav, a hírhedt S-21-es börtön parancsnoka.

Az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Nuon Csea 2020-ban, a 35 év börtönbüntetésre ítélt Kain Guek Eav 2019-ben halt meg.

Kambodzsa 1953-ban vált függetlenné Franciaországtól. Két évvel később az 1941 óta uralkodó Norodom Szihanuk apja javára lemondott a trónról, s az első szabad választásokon miniszterelnök, 1960-ban államfő lett. Tíz évvel később államcsínnyel az Amerika-barát Lon Nol tábornok került hatalomra, az ő rendszerét döntötte meg 1975-ben a maoista Vörös Khmer mozgalom.

A Pol Pot vezette maoista gerillák 1975-től 1979-ig irányították a délkelet-ázsiai országot, ez idő alatt csaknem kétmillió embert mészároltak le, köztük - becslések szerint – 20 ezer vietnamit.