Atomtöltetek vannak a földfelszín alatt egy párszáz fő lakosú megyében

szélturbina, széltermelés
Szélturbinák: az oklahomai farmra 800 darabot telepítenek
Vágólapra másolva!
Nukleáris rakétára bukkantak közel 100 méter mélyen a földfelszín alatt a mindössze 674 lakosú nebraskai Banner megyében, Nebraska államban. Ezért az amerikai légierő leállított egy zöldáram-projektet, amely a tervek szerint felélénkítette volna a helyi gazdaságot - írja az Insider. 
Vágólapra másolva!

A majdnem 2.000 négyzetkilométeres Banner megyében a hidegháborús Amerika időszakának egyes tárgyi maradványai közvetlenül a felszín alatt vannak eltemetve. Ezzel pedig

akadályozzák a régió lehetőségét egy nagy, áramtermelő szélerőműpark létesítésére.

A különös eset előzménye évtizedekkel ezelőttre nyúlik vissza. A hidegháború leginkább vészjósló időszakában, az 1960-as években, az akkori két szuperhatalom, az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti nukleáris fegyverkezésben patthelyzet alakult ki. Emiatt az amerikai légierő több száz nukleáris rakétát telepített az ország vidéki területeire, olyan helyekre, ahol kevesebben éltek, például Coloradóba, Nebraskába, Wyomingba és Észak-Dakotába. Ezekben az államokban arra az esetre tartalékolták a tölteteket, ha valóban kitör az atomháború.

Szélturbinák (illusztráció) Forrás: FreePhotos

Most ezek a rakéták állják útját annak, hogy Nebraska hasznosítani tudja azt, ami az egyik legértékesebb erőforrása lehetne: az erős, viharos szeleket, amelyeket energiatermelő turbinák meghajtására használnának.

A Flatwater Free Press, egy független nebraskai hírportál hozta nyilvánosságra, hogy

az amerikai légierő 2019 óta folyamatosan próbálja meghiúsítani a helyi szélturbina-projektet,

és most végre sikerrel is járt. A Denvertől mindössze három órányira északkeletre tervezett projekt koporsójába ugyanis az utolsó szöget is beverte.

Két megújuló energiával foglalkozó vállalat, az Invenergy és az Orion Renewable Energy Group is tökéletes helyszínnek minősítette Banner megyét a projekt megvalósítására, és készen álltak összesen 300 turbina építésére a régióban.

A jelentés szerint

minden egyes turbina évi 15.000 dollár többletbevételt jelentene annak a földtulajdonosnak, akinek a birtokára építették volna.

A turbinákból befolyó pénz Banner megye oktatásának fejlesztésébe áramlott volna, de a teljes gazdaságra is élénkítő hatást vártak.

A szövetségi légierő azonban azt állította, hogy a turbinák "jelentős biztonsági kockázatot" jelentenének a pilóták számára - különösen viharok esetén.

A légierő ugyanis helikoptereket használ a nukleáris silók körüli ellenőrzésekre és biztonsági műveletekre.

A nebraskai Panhandle-ben továbbra is 82 aktív rakétasiló található.

A légierő úgy döntött, hogy a turbinákat mintegy 4 kilométernyire kell telepíteni a nukleáris rakétasilóktól, hogy az ezeken szükséges rutinszerű karbantartási vagy biztonsági műveletek elvégzéséhez elegendő helyük legyen a pilótáknak. Ez az irányelv azonban jelentősen csökkentette a felépíthető turbinák számát. Csak a Banner környéki projekt 25 százalékkal növelte volna Nebraska szélenergia-termelő kapacitását.