Világszerte milliók használják ezeket a termékeket, pedig rákot is okozhatnak

bőrfehérítő, illusztráció
Sheila Dhulab has a facial done with skin lightening products for the first time at the Pari Hair Salon in the Fordsburg suburb of Johannesburg on July 3, 2018. - Africa is experiencing a massive trend of skin bleaching, also called lightening or whitening, particularly in teenagers and young adults. The rich tend to opt for pricier registered products which are available in standard doses. Others are likely to buy creams, often bootleg concoctions mixed in the back streets, that may be dangerous and are blatantly sold in defiance of official bans or constraints. South Africa has banned skin bleaching products with high amounts of hydroquinine and mercury, urging people to "reject all colonial notions of beauty". (Photo by GULSHAN KHAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Africanews számolt be róla, hogy még mindig világszerte milliók vágynak a világosabb bőrre. A bőrfehérítés hatalmas trend, különösen a tinédzserek és fiatal felnőttek körében. A gazdagok hajlamosak a drágább és biztonságosabb termékeket választani, de a szegényeknek legtöbbször csak az ellenőrizetlen krémek jutnak. Még annak ellenére is, hogy az egyes kozmetikumokban megtalálható összetevők bizonyítottan rákkeltőek, és sokaknak súlyos mellékhatásokat okoznak.
Vágólapra másolva!

A Cameroon Dermatology Society (Kameruni Bőrgyógyász Szövetség) szerint például az afrikai ország legnépesebb városa, Douala lakosainak csaknem 30 százaléka, és az iskoláslányok negyede használt bőrvilágosító termékeket 2019-ben.

Veszélyes vegyszerek

Mindezt annak ellenére, hogy sok terméket egyáltalán nem teszteltek tudományosan, és a határérték feletti mennyiségben tartalmaznak olyan vegyi anyagokat, amelyek gátolják a bőrben a melanin termelődését. Ez a napsugárzás hatására termelődő vegyület igen fontos, ugyanis ennek a feladata, hogy a káros UV sugarakat elnyelje, megvédve így a bőrt a leégéstől.

A Yaoundé Egyetem 2019-es tanulmánya szerint Kamerunban a hidrokinon az egyik leggyakrabban használt bőrfehérítő termék, holott ez az egyik legkárosabb vegyszer, és 2001 óta tiltják az Európai Unióban a rák és a genetikai mutációk kockázata miatt.

Egy indiai eladó bőrfehérítő termékekkel egy helyi üzletben. Az indiai televízió pár évvel ezelőtti reklámjában egy bollywoodi szupersztár, Shahrukh Khan azt tanácsolja a férfiaknak; használjanak világosító krémet, hogy felkeltsék a nők figyelmét. A reklám komoly kritikákat kapott, ugyanis még jobban felerősítette a régi hiedelmeket, amelyek egyenlőségjelet tettek a fehér bőr és a szépség között. Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Kamerunban például az elmúlt években,

rengeteg nő és férfi esetében diganosztizáltak bőrrákot. A rák pedig számos esetben volt összefüggésbe hozható azzal, hogy a betegek több éve használtak különböző bőrvilágosító termékeket.

A Kameruni Egészségügyi Minisztérium ezért idén augusztus 19-én betiltotta a veszélyes anyagokat, például hidrokinont és higanyt tartalmazó kozmetikai és személyi higiéniai termékek behozatalát, gyártását és forgalmazását.

Világszerte közegészségügyi probléma

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a bőrvilágosító termékeket számos afrikai, ázsiai és karibi országban igen gyakran használják nők és férfiak, sőt Európa és Észak-Amerika sötét bőrű lakossága körében is népszerűek.

Egy nő végeztet bőrvilágosító arckezelést egy Johannesburg-i szépségszalonban. Már több ország, köztük Dél-Afrika is betiltotta a nagy mennyiségű hidrokinint és higanyt tartalmazó bőrfehérítő termékeket, és arra ösztönzik az embereket, hogy utasítsák el végre "a szépségről alkotott gyarmati elképzeléseket". Forrás: AFP/Gulshan Khan

Az emberek nem csak krémeket használnak a bőrük világosítására, manapság már főzetek, tabletták és injekciók egész sorát kínálják a piacon.

Azonban

egyes termékek mellékhatásként égési sérüléseket, cukorbetegséget, elhízást, magas vérnyomást, vese- és májelégtelenséget, sőt szorongást és depressziót is okozhatnak

- figyelmeztetett Alain Patrice Meledie Ndjong, a doualai kórház bőrgyógyásza.

Hiedelmek fogságában

A rémtörténetek ellenére azonban az eladási statisztikák azt mutatják, hogy a férfiak és nők még mindig elhiszik, szebbek lesznek a termékek használata után.

- magyarázta Achille Pinghane Yonta, a kameruni Yaoundé Egyetem szociológusa.

Elképesztő szárnyalás

Meglepő adat, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO)

2019-ben kimutatta, hogy "a bőrvilágosító iparág világszerte az egyik leggyorsabban növekvő iparág", és értékét 2024-re 31,2 milliárd dollárra (13 ezer 500 milliárd forint) becsülték.

Annak ellenére, hogy több országben is betiltották már a potenciálisan veszélyes termékeket, azok gyakran újra felbukkantak, de immár a feketepiacon.