Ezreknél ütötte ki az áramot az ételfutár drón

energex drón baleset
Az áramszolgáltató szerelőcsapatának kiérkezésekor még meleg volt az étel
Vágólapra másolva!
Elővigyázatosságból próbált landolni, útban volt két 11 ezer voltos légkábel.
Vágólapra másolva!

Az éveken át tartott óriási felhajtás ellenére továbbra sem vált széles körben elérhetővé a drónos árukiszállítás, bár ezt nem is bánja mindenki, a technológia kritikusai többek közt az árampóznákat összekötő légkábeleket féltik az eszközöktől. Az eddigi tapasztalatok alapján nem volt megalapozott az aggodalom, a drónos futárcégek operátorai nagy hatékonysággal kerülgetik az efféle akadályokat.

Az áramszolgáltató szerelőcsapatának kiérkezésekor még meleg volt az étel Forrás: Energex

A kivétel persze erősíti a szabályt, pénteken a Google tulajdonában lévő Wing drónja körülbelül 2000 ausztrál háztartásban és vállalkozásnál okozott áramszünetet, az incidens a bő hatezer lakost számláló Browns Plains kisvárosban történt. A Wing szerint a drónja ismeretlen okból „kontrollált elővigyázatossági landolást" próbált végrehajtani, ám sajnos az útjába került két 11 ezer voltos légkábel, ezekre sikerült rátelepednie.

Az Energex áramszolgáltató szerint a drón röviddel később kigyulladt és leesett az egymással párhuzamosan futó kábelekről, szerencsére anélkül, hogy kárt okozott volna bennük. A baleset miatt olyan 1700 fogyasztónál háromnegyed órás áramkimaradás történt, míg a helyszínhez legközelebbi 300 felhasználónál három órát vett igénybe a szolgáltatás helyreállítása.

Ez volt az első olyan incidens, mikor üzleti drón okozott üzemzavart a vállalat szolgáltatásában.

Az Energex szóvivője az alkalmat megragadva megkérte az ausztrál lakosságot, hogy tartsák távol a drónokhoz, cipőkhöz, esernyőkhöz, trambulinokhoz, papírsárkányokhoz, vagy épp WC-ülőkékhez hasonló rendszeridegen tárgyakat a magas feszültségű légkábeleitől.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!