Nincs miből teljesíteni Karácsony ígérgetéseit

tüntetés, 2022.09.02., tanár, pedagógus, diák, oktatás, Szent István tér, Bazilika, Belügyminisztérium, Fővám tér, Budapest, Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem tudni, miből fizetné a Karácsony Gergely irányította budapesti városvezetés a korábban megígért, bruttó kétszázezer forintos rezsitámogatást. A baloldali főpolgármester cinikus megjegyzése alapján arra számít, hogy a különböző sajtóperekből elnyert pénzekből fizetik ki a szemétszállítók által kért többletösszeget. Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője Karácsony ígérgetését a következőképpen kommentálta, „elismerte azt, hogy az elmúlt három napban folyamatosan megvezette a közvéleményt, félretájékoztatta saját dolgozóit, sőt az is kiderült: nincs tisztában a törvényekkel".
Vágólapra másolva!

– reagált Bagdy Gábor, a Fidesz–KDNP fővárosi képviselője a Magyar Nemzet megkeresésére arra, hogy bruttó kétszázezer forintos rendkívüli rezsitámogatást kapnak nemcsak a szemétszállítók, hanem minden fővárosi cég és intézmény dolgozói.

Bagdy Gábor szerint akkor kellene ilyen támogatást adnia a Karácsony Gergely vezette városvezetésnek, amikor erre van pénze a fővárosnak.

Karácsony Gergely Fotó: Polyák Attila - Origo

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes becslése szerint egyébként öt és fél milliárd forintba kerülhet a rezsitámogatás kiterjesztése Budapestnek.

– nyilatkozta a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője pénteken budapesti sajtótájékoztatóján.

Wintermantel Zsolt emlékeztetett: a főpolgármester csütörtökön saját maga jelentette be, hogy megszületett a megállapodás a hulladékszállításban dolgozók és a cég között.

– tette hozzá a kormánypárti politikus.

Szavai szerint Karácsony Gergely azt állította, hogy elszámolási vita van az – ahogy fogalmazott – „állami kukaholding és a fővárosi közterület-fenntartó között".

– mondta Wintermantel Zsolt.

A Magyar Nemzetnek megerősítette a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.:

helytálló az az információ, hogy az NHKV csak októberig a közszolgáltatási díjból befolyó bevételeihez képest körülbelül másfél milliárddal fizetett többet eddig az FKF-nek.

A Világgazdaság írt arról, hogy

nem igaz Karácsonyék állítása, miszerint a főváros azért nem tud magasabb bért adni a szemétszállítóknak, mert az állami hulladékkezelő holding visszatartja a budapestiek által befizetett szemétdíj egy részét.

A valóság ugyanis ezzel szemben az, hogy

az állami cég idén 1,4 milliárd forinttal többet utalt át a fővárosnak, mint amennyi a szemétdíjból befolyt, s ezen felül további egymilliárdot fizetett ki a szemétszállítással összefüggésben.

Ezek mellett ironikusan, nevetgélve válaszolta azt a Magyar Nemzet kérdésére Karácsony Gergely, hogy sajtóperekből és a helyreigazítási perben megnyert pénzből fizetné a hulladékszállítóknak megígért juttatásokat.

A főpolgármester szerint megnyugtatóan rendezett a szemétszállítási ügy, annak ellenére, hogy még péntek délután is csordultig megtelt kukákat lehetett látni Budapesten. A Gyurcsány-fiókaként emlegetett Mártha Imre, a közműholding vezérigazgatójának munkájával pedig továbbra is elégedett: Karácsony szerint gyorsan megoldotta a helyzetet.

A fővárosi kukások erről azonban másképp vélekednek:

„csak becsületből viszik el a szemetet", a baloldali vezetés „kiszúrta a szemünket ezzel az alkalmi támogatással, de ez nem igazi béremelés".

Továbbá azt is kifogásolták, hogy

a Gyurcsány-fióka kétmilliós órával a karján jött el velük „tárgyalni".

A kukások álláspontját itt ismertettük.

Zöldteóriák vannak, faültetés meg nincs

Karácsony Gergely többször hangoztatta, hogy főpolgármestersége alatt milyen sok fát ültetett.

A pontos számokról kérdezte volna a konzervatív napilap a Budapesti Közművek Zrt.-t, azonban erről az információról nem adtak tájékoztatást.

Egyébiránt Tarlós István korábbi, 10 000 új fát Budapestre! nagyszabású faültetési programja óta nem lehetett hallani a mostani vezetéstől hasonló, konkrét tervet. Ugyanakkor

a baloldali főpolgármester nem szólalt fel a pár hónappal ezelőtti, József Attila utcai, valamint a ferencvárosi fakivágások miatt.

Kiderült többek között az is, hogy több tucat fát vágott ki az elmúlt két és fél évben az I. kerület önkormányzata és a Főkert a nyilvánosan elérhető információk szerint.