Egyre súlyosabb a benzinhiány Franciaországban

strike Horizontal
People are queuing to refuel their cars in a gas station in Rennes, western Franceon May 25, 2016 following the blockades of oil depot during protest against proposed government labour and employment law reforms. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER With a fifth of petrol stations in France running low, police moved in to break a blockade at the depot of Douchy-les-Mines near the Belgian border that had been in place since Thursday. / AFP PHOTO / DAMIEN MEYER
Vágólapra másolva!
A franciaországi olajfinomítókban napok óta tartó munkabeszüntetés miatt már országszerte fennakadások vannak a benzinkutakon, a vállalat vezetése mégsem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a szakszervezettel. A feszültség egyre nagyobb, a minap egy sofőr megkéselt egy másikat, aki a benzinkúton megelőzte a sorban - írja a V4NA.
Vágólapra másolva!

Szeptember vége óta sztrájkolnak a munkavállalók a francia TotalEnergies és az ExxonMobil olajipari vállalatok finomítóiban, aminek egyre súlyosabb következményei vannak, már országos szinten okoz fennakadásokat az üzemanyaghiány. Bár Clément Beaune közlekedési miniszter közlése szerint nincs az országban általános ellátási probléma, csupán lokális, társadalmi mozgalmakhoz kötődő jelenségekről van szó, a probléma mégis egyre nagyobb méreteket ölt. Immár a benzinkutak ötöde ellátási nehézségekkel küzd, ezért Emmanuel Macron is megszólalt a történtekkel kapcsolatban. A francia államfő a prágai EU csúcsról küldött videó üzenetben felelősségre szólította fel az olajipari vállalatokat és a szakszervezeteket, az autósoktól pedig azt kérte, őrizzék meg a nyugalmukat a kialakult helyzetben.

A helyzet az ország északi részén lévő Hauts-de-France és Pad-de-Calais megyékben a legsúlyosabb, valamint a Párizs környéki Île-de-France régióban, itt úgy próbálnak enyhíteni a helyzeten, hogy négy megyében is megtiltották a kannába történő tankolást, Val-d'Oise megyében október 12-ig van érvényben a tilalom.

Oise megye prefektusa ezen kívül az egészségügyi dolgozóknak elsőbbséget biztosít a benzinkutakon.

A benzinhiány kiváltó oka az a sztrájk, amelyet a CGT szakszervezet indított el a TotalEnergies és az ExxonMobil olajipari vállaltok finomítóiban még szeptember végén azzal a céllal, hogy a dolgozóknak 10 százalékos béremelést érjen el a 2022-es évre visszamenőleg. Alexis Antonioli, a CGT főtitkára a sajtónak arról számolt be, hogy bár a vállalat rendkívül jó eredményt könyvelhetett el 2022 első felében, ugyanis 10,6 milliárd dollár nyeresége volt, a vezetés mégsem hajlandó tárgyalni a béremelésekről, miután átlagosan 3,5 százalékos béremelést jelentő fizetési intézkedéseket határozott meg az idei évre, Még arra a nyílt levélre sem válaszoltak, amit Patrick Pouyanné vezérigazgatónak küldtek. A szakszervezet ezért folytatja a munkabeszüntetést, a dolgozók 70-90 százaléka sztrájkol, naponta 100-150 dolgozót mozgósítanak. A kialakult helyzet miatt egyre nagyobb sorok állnak a benzinkutaknál és egyre türelmetlenebbek az emberek, olyannyira, hogy a minap tettlegességre is sor került.

A France Bleu nevű lap számolt be róla, hogy a svájci határ mentén lévő Haute-Savoie megye egyik településén egy 20 éves fiatalember annyira feldühödött azon, hogy egy másik autó sofőrje megelőzte a benzinkúton, hogy előrántott egy kést a kocsijából és nekiesett a 33 éves férfinak. A svájci állampolgárságú áldozatot hatszor szúrta meg a támadó a férfi gyermekei szeme láttára, akik az autó hátsó ülésén ültek. A támadó megpróbált elmenekülni a helyszínről, de nem jutott messzire, a rendőrök őrizetbe vették és bevitték a kapitányságra, ahol beismerte tettét. A férfi eddig nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásban, most azonban emberölési kísérlet miatt indult eljárás ellene.