Eljutottak a kutatók az Amazonas legmagasabb, huszonöt emelet nagyságú fájához

Amazónia
Csak a terület legnagyobb részének védelem alá helyezése mentheti meg az Amazonas-medence esőerdőit
Vágólapra másolva!
A kutatók végre elérték az Amazonas legmagasabb fáját, amely körülbelül egy 25 emeletes épület nagyságú. Az út három évvel azután járt sikerrel, hogy cambridge-i kutatók azt állították, egy expedíció során megtalálták a nevezetes fát.
Vágólapra másolva!

A Brazília északi részén, a Floresta Estadual Do Paruban található óriásfa 88,5 méter magas és 9,9 méter kerületű. Jelentősen magasabb, mint a londoni Nelson-emlékoszlop (51,6 méter) és majdnem olyan magas, mint a New York-i Szabadság-szobor (93 méter).

A tudósok 2019-ben fedezték fel a fát LIDAR - egy távérzékelési módszer, amely egy repülőgépen elhelyezett lézerszkennert használ - segítségével, de egy expedíció, amely még ugyanabban az évben gyalogosan akarta elérni a fát, kudarcot vallott.

Az Amazonas-medence legmagasabb fája Forrás: AFP/Handout

Ez nem akadályozta meg a Cambridge-i Egyetemet abban, hogy "Expedíció megtalálta a legmagasabb fát az Amazonasban" címmel sajtóközleményt adjon ki - videóval és képekkel együtt, amelyeken a kutatók más magas fákat másznak meg a régióban.

Valójában azonban a szakértők csak most jutottak el a legmagasabb fához, három évnyi tervezést, öt expedíciót és egy kéthetes túrát követően a sűrű dzsungelben. Az út során 300 mérföldet kellett megtenni a Jari folyó zuhatagain keresztül, és 25 mérföldet "ember által még soha nem látogatott" őshonos erdőkön keresztül.

A kutatócsoport a fa tövében Forrás: AFP/Rafael Aleixo