Elkészült a csodagabonából előállított folyékony kenyér

fonio, fű, mag, afrika
Vágólapra másolva!
A Store Insider számolt be róla, hogy afrikai csodagabonából készítenek „folyékony kenyeret".
Vágólapra másolva!

Az afrikai „csodagabonaként" emlegetett fonióból készít sört egy amerikai főzde. A Brooklyn Brewery egy Yolélé nevű, afrikai összetevőket forgalmazó céggel közösen dobta piacra az italt.

A rizshez némileg hasonló fonio világhírét elsősorban előnyös egészségügyi hatásainak köszönheti. A termény például B-vitaminokat, illetve a vashoz, a cinkhez és a kalciumhoz hasonló ásványi anyagokat is tartalmaz.

A Brooklyn Brewery szerint a nedű a fonio csonthéjas ízét és a cég saját komlójának egyedi, gyümölcsös zamatát kombinálja.

Fonió, az "afrikai csodagabona" Forrás: By Richard Nyberg, USAID - http://gemini.info.usaid.gov/photos/displayimage.php?album=858&pos=10, Public Domain, https://commons.wikimedia.org

A vállalat sörfőző mestere, Garrett Oliver egy nyilatkozatban elárulta, hogy érdeklődésüket a Yolélé alapítójának, Pierre Thiamnak egyik TED-előadása keltette fel a fonio iránt. Az ominózus beszédben a szenegáli séf konkrétan „csodagabonának" nevezte a terményt. Ezt a merész állítást valamelyest alátámasztja, hogy

kedvező táplálkozástani tulajdonságai mellett a fonio rendkívül szárazságtűrő növény, és így jó eséllyel akár a klímaváltozás pusztító hatásaival is képes lehet szembeszegülni.

Ráadásul a belőle készülő sör igen ízletes.