A címvédő és a titkos favorit ismét együtt jutna el a vb-elődöntőig

foci-vb 2018, Franciaország, Dánia, Kylian Mbappé, Christian Eriksen
Kylian Mbappe during the 2018 FIFA World Cup Russia group C match between Denmark and France at Luzhniki Stadium on June 26, 2018 in Moscow, Russia. (Photo by Mehdi Taamallah/NurPhoto) (Photo by Mehdi Taamallah / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A november 20-án kezdődő katari labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt bemutatjuk a csoportokat. Következzen a D csoport, ahol Franciaország, Dánia, Tunézia és Ausztrália küzd meg egymással!
Vágólapra másolva!

Akárcsak négy éve, most is összekerült a francia, a dán és az ausztrál válogatott – akkor az a Peru volt a negyedik csapat, akit most épp Ausztrália ütött el a továbbjutástól az utolsó pillanatban. Ebben a csoportban lehet a leginkább két részre osztani az együtteseket, hiszen a címvédő Franciaország és a titkos(?) favoritnak számító Dánia részéről egy esetleges pontvesztés is csodaszámba menne a másik két válogatott ellen, akiknek a tisztes helytállás lehet a céljuk az európaiak ellen.

A franciák négy éve az egyik legnagyobb favoritként érkeztek Oroszországba, most azonban az előjelek nem a címvédés mellett szólnak. Hiába nyerték meg a legutóbbi Nemzetek Ligája négyes döntőjét, az Európa-bajnokságon a svájciak ellen már a nyolcaddöntőben kiestek, majd az idei NL-csoportkörben egy hajszálon múlott a bentmaradásuk. Ráadásul a kereten belül is vannak ellentétek, valamint sérülések is hátráltatják Didier Deschamps gárdáját. A csoportból persze mindezek ellenére kötelező a továbbjutás, a 2002-es és a 2010-es kudarcnál is botrányosabb lenne az esetleges kiesés, ám a címvédéshez Kylian Mbappééknek óriási formajavulásra lesz szükségük.

Griezmann ismét felemelné a trófeát egy olyan vb végén, ahol az út eleje kísértetiesen hasonlít a négy évvel ezelőttihez Forrás: AFP/Odd Andersen

Dánia ezzel szemben a második aranykorát éli, még ha ez az eredményekből nem is látszik egyértelműen. Négy éve balszerencsés módon maradtak alul a későbbi döntős horvátokkal szemben, a tavalyi Eb-n pedig az elődöntőig meneteltek. Az idei Nemzetek Ligájában szintén Horvátország volt az, aki megállította őket, Franciaországot (és Ausztriát) azonban oda-vissza le tudták győzni. Előtte az európai vb-selejtezőkről az egyik legmagabiztosabban jutottak ki, a százszázalékos, kapott gól nélküli mérleg csak a már tét nélküli találkozókon romlott el. Nehéz olyan posztot mondani, ahol ne játszana topcsapatban játszó, világklasszis játékos a dánoknál, a csapatösszhangot pedig már számtalanszor bizonyították, úgyhogy nem lenne meglepetés, ha a címvédőnél is messzebb jutnának Katarban.

A tavalyi Eb-n ijesztő sérülést szenvedő Eriksen a felépülése óta ismét remekel a dán válogatottban Forrás: AFP/Ritzau/Scanpix/Liselotte Sabroe

Tunézia óriási küzdelmek után kvalifikálta magát Katarba, hiszen csak az utolsó mérkőzésén biztosította be a rájátszást, ahol a Mali elleni párharcból egy öngólnak köszönhetően jött ki győztesen. A tavalyi Arab-kupán döntős válogatottnak az idei Afrikai Nemzetek Kupáján a negyeddöntő volt a végállomás, a felkészülési mérkőzések egyikén pedig Brazíliától kapott egy hatalmas verést, úgyhogy nem állhat ki túl magabiztosan a pályára. Ahogy Oroszországban Panamára, úgy ezúttal Ausztráliára célszerű tartalékolnia az erőt az észak-afrikaiaknak, hiszen reálisan csak Graham Arnold együttese ellen van esély a pontszerzésre.

A ferencvárosi Aissa Laidouni is a tunéziai válogatott segítségére lehet Katarban Forrás: AFP/Issouf Sanogo

Ausztráliáról nagyon hasonló állítások mondhatóak el, mint Tunéziáról, ugyanis idén júniusban harcolta ki a főtáblát éppen Katarban az Egyesült Arab Emirátusok és a Peru elleni győzelemmel. A dél-amerikaiak elleni interkontinentális pótselejtezőn a hosszabbítás utolsó percében beálló Andrew Redmayne volt a hős a tizenegyespárbajt lezáró védésével, aki a csapat nagy részéhez hasonlóan hazájában játszik. A 2019-es Ázsia-kupán címvédőként meglepetésre a negyeddöntőben búcsúzott a jelentősen megfiatalított gárda, a vb-selejtezőben pedig a Japán és Szaúd-Arábia elleni találkozókon mindössze egyetlen pontot szerzett. Ebből kiindulva Ausztrália a csoportkörben legfeljebb a Tunézia elleni győzelmet, és ezzel a harmadik helyet célozhatja meg.

Peru legyőzésével sorozatban az ötödik világbajnokságára jutott ki az ausztrál labdarúgó-válogatott Forrás: AFP/Karim Jaafar

Korábbi egymás elleni tétmérkőzések nagy tornákon:
1984-es Európa-bajnokság, csoportkör: Franciaország–Dánia 1-0
1992-es Európa-bajnokság, csoportkör: Franciaország–Dánia 1-2
1998-as világbajnokság, csoportkör: Franciaország–Dánia 2-1
2000-es Európa-bajnokság, csoportkör: Franciaország–Dánia 3-0
2001-es Konföderációs Kupa, csoportkör: Ausztrália–Franciaország 1-0
2002-es világbajnokság, csoportkör: Dánia–Franciaország 2-0
2005-ös Konföderációs Kupa, csoportkör: Ausztrália–Tunézia 0-2
2018-as világbajnokság, csoportkör: Franciaország–Ausztrália 2-1
2018-as világbajnokság, csoportkör: Dánia–Ausztrália 1-1
2018-as világbajnokság, csoportkör: Dánia–Franciaország 0-0

A D csoport menetrendje:
2022. november 22. Dánia–Tunézia 14.00, al-Rajján
2022. november 22. Franciaország–Ausztrália 20.00, al-Vakra
2022. november 26. Tunézia–Ausztrália 11.00, al-Vakra
2022. november 26. Franciaország–Dánia 17.00, Doha
2022. november 30. Ausztrália–Dánia 16.00, al-Vakra
2022. november 30. Tunézia–Franciaország 16.00, al-Rajján