Huszonhárom pár kontaktlencsét talált egy páciens szemében egy szemészorvos

Sokk! A lány szaruhártyájával együtt jött csak ki a halloweeni kontaktlencse dr. life
Vágólapra másolva!
Huszonhárom pár kontaktlencsét távolított el egy szemészorvos a hetvenes éveiben járó páciense szemeiből egy kaliforniai városkában. Soha ilyen esettel még nem találkozott ezelőtt. 
Vágólapra másolva!

Egy, a hetvenes évei közepén járó asszony szemfájdalmai miatt kereste fel Katerina Kurteeva sürgősségi rendelését. Mint elmondta, egyszer használatos kontaktlencséket visel immár harminc éve, és

valami van a szemében, amit nem tud kiszedni.

Homályos látásról is panaszkodott, de a fájdalom jobban zavarta.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Habár az időseknél erősen javallott, hogy évente minimum egyszer menjenek szemészeti kontrollra, ez az asszony ennek nem tett eleget, két éve nem járt már a rendelőben.

Az orvos eddigi tapasztalatai alapján a tünetek többféle problémára is utalhattak: egy törött kontaktlencse darabjára, egy karcolásra a szaruhártyán, fertőzésre, egy szempilla vagy sminkből származó törmelékre. Az első vizsgálat semmit nem mutatott ki a szaruhártyán, ezért az orvos az alsó és a felső szemhéjak széthúzásával folytatta a kezelést. Itt csak egy kis nyálkát talált, ami általában természetes reakció az irritációra.

Alaposabb szemrevételezés során az orvos döbbenetes felfedezést tett:

amikor arra kérte a páciensét, hogy nézzen lefelé, észrevette, hogy néhány kontaktlencse széle egymáshoz tapadt.

Egy hatalmas, sötétlila paca keletkezett az asszony szemén az egymásra ragadt kontaktlencsékből.

- nyilatkozta Kurteeva. Az asszony maga is értetlenül állt a döbbenetes eset előtt.

Miután a szempárt az orvos desztillált, steril vízzel kiöblítette, és a nyálkahártya egy részét is eltávolította, az idős asszony máris sokkal jobban érezte magát.

A vizsgálatról készült videó vírusként terjedt az interneten, a szemész kollégák a világ minden tájáról használják már, mint felvilágosító esetet arra, hogy mennyire fontos minden este eltávolítani a kontaktlencséket az ember szeméből.

Az említett páciens nagyon szerencsés volt, hiszen sokkal rosszabbul is járhatott volna:

elveszíthette volna a látását, megkarcolhatta volna a szaruhártyáját, vagy fertőzést kaphatott volna a rengeteg, bent felejtett lencsének köszönhetően.

Ha valaki hosszú ideig visel kontaktlencsét, az a szaruhártya idegvégződéseinek érzéketlenné válását okozhatja. Az idős asszony talán emiatt nem érzékelte az idegen testet a szemein.

Forrás: Insider