Az orosz alumínium is szankció alá kerülhet

Russia Smelting Workshop fusion melt melting fuse sulfur acid metallurgical production metal 6419539 07.12.2020 A smelting workshop is seen at the Norilsk Nickel plant, in Nikel, Russia. The smelter in the Nikel settlement will stop working by 2021. The p
6419539 07.12.2020 A smelting workshop is seen at the Norilsk Nickel plant, in Nikel, Russia. The smelter in the Nikel settlement will stop working by 2021. The production was found to be outdated and harmful to the environment. It is considered to organize another production at the site of the smelting shop or to make it into an object of industrial tourism. Pavel Lvov / Sputnik
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok betilthatja az orosz alumíniumimportot. Az amerikai behozatal nem jelentős, a globális piacot mégis felbolygathatja a lépés.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok fontolgatja, hogy megtiltsa az orosz alumínium behozatalát, szigorítva ezzel az Oroszország elleni szankciókat. Ennek önmagában nem lenne nagy jelentősége, miután tavaly a teljes amerikai alumíniumimport csupán 5 százaléka származott Oroszországból, a döntő része Kanadából és az Egyesült Arab Emirátusokból érkezett. Az ING elemzése szerint a probléma az, hogy a Londoni Fémtőzsde (LME) is azt tervezheti, hogy kitiltja raktáraiból az orosz alumíniumot – mutat rá a Vg.hu cikke.

Képünk illusztráció Forrás: Sputnik via AFP/Pavel Lvov

Egyelőre nem konkretizálódtak az amerikai tervek, lehet, hogy csak magas vámot vezetnek be, de az is felmerült, hogy csak az orosz Ruszalra vonatkozna a tiltás. Ha olyan intézkedések lépnének életbe, amelyek gyakorlatilag kiszorítják a nyugati piacokról a céget, már erősebb lehet a hatás.

A Ruszal ugyanis a globális alumíniumtermelés 6 százalékát adja, de ami ennél is fontosabb: nemcsak a kész alumíniumot exportálja, hanem a gyártáshoz szükséges bauxitot és a belőle készített timföldet is, vagyis az egész alumíniumtermelési láncban fontos a szerepe.

Európa a háromféle termék megvásárlásával a Ruszal árbevételének 40 százalékát adja, vagyis az európai termelők erősen függnek tőle.

Számottevő hatás mindazonáltal akkor jelentkezne, ha a Londoni Fémtőzsde ténylegesen is kitiltaná a Ruszal fémeit a raktáraiból.