Mindent agyonverhet az Intel új csatlakozója

Thunderbolt 4 port
Vágólapra másolva!
Akár 120 Gpbs-os átvitelre is alkalmas az Intel következő-generációs Thunderbolt csatlakozója, ezzel mindent maga mögé utasít majd.
Vágólapra másolva!

Az Intel a napokban demózta, hogy mire lesz képes a következő-generációs Thunderbolt csatlakozója – a prezentációban megerősítették a szivárgásokat, vagyis rádupláznak a Thunderbolt 4-re, ez pedig 120 Gbps-os átvitelt jelent a videós felhasználási módoknál és 80 Gbps-ot a kétirányú sávszélességnél.

Thunderbolt 4 port Forrás: xda

Ezen felül a legújabb USB4 és DisplayPort 2.1 szabványok is támogatottak lesznek, így USB-C porton keresztül mindegyik szabvány támogatott lehet. A következő Thunderbolt ráadásul a Thunderbolt, az USB és a DisplayPort előző verzióit is támogatja, így kompatibilitási gondoktól egyáltalán nem kell majd tartani, egy USB-C felületű csatlakozón keresztül mindent megold majd az új Thunderbolt. Még a meglévő passzív kábeleket is támogatja, feltéve, hogy maximum 1 méteresek.

Az Intel az új szabvánnyal persze az egyre növekvő játékipart és tartalomgyártást, valamint ezen piacok szereplőit akarja kiszolgálni, a növekvő adatsebességek és nagy felbontású kijelzők támogatásával. Így 8K-s videók, 2K@480Hz vagy 4K@240Hz kapcsán jöhet majd igazán jól.