Gusztustalan szokása van a halál hírnökének: turkálja az orrát és megeszi, amit talál benne

Aye-aye (Daubentonia madagascariensis) in the forest at night, under the tropical rain, eating a coconut, Pangalanes Canal, Ampitabe Lake, Atsinanana Region, Madagascar Daubentonia madagascariensis Eat Front shot Madagascar Daubentonia Endangered (IUCN) E
Véznaujjú maki vagy aje-aje (Daubentonia madagascariensis)
Vágólapra másolva!
Míg az orrpiszkálás számunkra borzalmas és társadalmilag elfogadhatatlan szokásnak tűnhet, az állatvilágban más a helyzet. Egy új tanulmány szerint az aje-aje vagy véznaujjú maki egyedei gyakran turkálnak az orrlyukaikban. Ez a faj egyike annak a 12 főemlősfajnak, amely ezt a viselkedést tanúsítja, amelybe a csimpánzok, az orángutánok és természetesen az emberek is beletartoznak.
Vágólapra másolva!

A véznaujjú makiknak (Daubentonia madagascariensis) különösen hosszú harmadik és negyedik ujjaik vannak, amelyek segítségével a fákból húzzák ki a lárvákat, hogy megegyék őket. Ezeket a végtagokat használják a fika kiszedésére is, és a brit természettudományi múzeum tudósai megállapították, hogy egészen a torkukig leérnek.

„Lehetetlen volt nem észrevenni, hogy ez az aje-aje az orrát piszkálja" - mondta a kutatás vezető szerzője, Dr. Anne-Claire Fabre, aki az egyik élőlényt, Kalit tanulmányozta az észak-karolinai Duke Lemur Centerben.

Véznaujjú maki vagy aje-aje (Daubentonia madagascariensis) Forrás: Biosphoto via AFP/Jean-Yves Grospas / Biosphoto/Jean-Yves Grospas

"Ez nem csak egy egyszeri viselkedés volt, hanem hosszú ideig elmélyülten turkálta az orrát. Rendkívül hosszú ujját meglepően mélyen az orrába dugta, majd az ujját tisztára nyalogatva megkóstolta, amit kiásott!".

Az aje-aje a Madagaszkáron őshonos főemlősfaj, a világ legnagyobb éjszakai főemlősének számít.

Hosszú ujjaik a kezük hosszának mintegy 65 százalékát, és maga a kéz a mellső végtagjuk teljes hosszának több mint 40 százalékát teszi ki. Sajnos egyes legendák szerint az aje-aje a halál előhírnöke, és ha valamelyikük a leghosszabb ujjával rámutat valakira, akkor az illető halálra van jelölve.

Ez azt eredményezte, hogy egyes országokban gyakran azonnal megölik őket, és a Nemzetközi Természetvédelmi Unió a veszélyeztetett kategóriába sorolja őket.

Orrát turkáló aje-aje Forrás: Anne-Claire Fabre

A főemlősök orrpiszkálásával kapcsolatos korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy az orrváladék lenyelése erősítheti az immunrendszerüket. Mások szerint megakadályozhatja azt is, hogy a baktériumok megtapadjanak a fogak felületén, és ezáltal javíthatja a szájüreg egészségét, mivel a saját takonyukat fogyasztó embereknél kevesebb a fogszuvasodás.

A szerzők szerint azonban az ok, amiért a főemlősök szívesen fogyasztják a saját orrváladékukat, egyszerűen az állagának, ropogós és sós ízének köszönhető. A makik számára a hosszú ujjak csak egy hasznos eszközt jelentenek ahhoz, hogy ízletes csemegéhez jussanak mind a fákról, mind az orrukból.