Lényeges változás jön a szabad felhasználású diákhitelek folyósításában

mosoly, vásárlás, nő, telefon, öröm, fizetés, bakkártya, ILLUSZTRÁCIÓ, diákkedvezmény
Wonder amazed hipster girl received text message on mobile phone about upcoming discounts, surprised female student chatting with friends and reading schocked news during studying at cafeteria
Vágólapra másolva!
Lényeges változás lép életbe jövő nyáron a szabad felhasználású diákhitelek folyósításában, derül ki a Magyar Közlönyben megjelent rendeletből. Eszerint a jövőben a megítélt hiteleket csak az annál a banknál vezetett számlára lehet folyósítani, melyet korábban a Diákhitel Központ közbeszerzési eljárásban kiválaszt.
Vágólapra másolva!

A hallgatói hitelrendszerről szóló 1/2012. (I. 20.) Korm. rendelet most kihirdetett, 2023. július 1-jén hatályba lépő módosítása szerint a diákhitelezési rendszerben a folyósításnak előfeltétele lesz. Ez a feltétel a rendelet szövege szerint az, hogy

a hallgató kedvezményes fizetési számlát nyisson és tartson fenn a Diákhitel szervezet által négyévente lefolytatott közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott pénzforgalmi szolgáltatónál.

A szövegben szerepel a "kedvezményes fizetési számla" kitétel. A rendelet nem ír elő semmilyen feltételt vagy megkötést arra, mi tekinthető majd "kedvezményes fizetési számlának", erről részletek várhatóan majd a közbeszerzési eljárás kapcsán ismerhetők meg. Vélhetően a rendelet azt irányozza elő, hogy a hallgató által a hitelfelvétel miatt megnyitott fizetési számlának a piaci kondíciókhoz képest kedvezőbb feltételekkel kell rendelkeznie, például jelentősen mérsékelt számlavezetési díjjal vagy tranzakciós költségekkel - ám erről egyelőre nem áll rendelkezésre információ.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/ GaudiLab

A rendelet kimondja, hogy a szabad felhasználású hitelt a hitelfelvevő rendelkezése szerinti megosztásban, a hitelfelvevőnek a Diákhitel szervezet által négyévente lefolytatott közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlájára utalja - vagyis arra a folyószámlára, melyet a hitelfevevő a folyósító által korábban kiválasztott banknál kell hogy megnyisson.

A rendelet továbbá azt is kimondja, hogy amennyiben a folyósítási feltételek fennállnak, úgy a Diákhitel szervezet a hallgatói hitelszerződés alapján folyósított hallgatói hitelt forintban, átutalással, a hitelfelvevőnek a fentiek szerinti fizetési számlájára utalja.