Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Adóellenőrzés és gyanús pénzek Soros cégeinél itthon és az USA-ban

China's state media warns Soros on betting against yuan, HK dollar China Chinese George Soros investor billionaire SQUARE FORMAT
Soros György
--FILE--Billionaire investor George Soros, chairman of Soros Fund Management and founder of The Open Society Institute, reacts at a sub-forum during the Boao Forum for Asia Annual Conference 2013 in Qionghai city, south China's Hainan province, 8 April 2013. China's state media has warned billionaire investor George Soros against betting on falls in the value of the Chinese yuan and Hong Kong dollar amid widespread worries over the health of the world's second-largest economy. China's fourth-quarter economic growth slowed to the weakest since the global financial crisis, increasing pressure on a government struggling to regain investors' confidence after perceived policy missteps jolted global markets. "Soros' challenge against the renminbi (yuan) and Hong Kong dollar is unlikely to succeed, there is no doubt about that," the People's Daily overseas edition said in a front-page opinion piece on Tuesday (26 January 2016). China's economic fundamentals remain sound, despite slower growth, volatility in its stock market and the yuan's depreciation against the U.S. dollar, said the opinion piece, written by a researcher at the commerce ministry.
Vágólapra másolva!
Egy Soros György által támogatott nonprofit szervezetet vizsgálhat az amerikai adóhatóság, az Internal Revenue Service (IRS). A vizsgálatot egy konzervatív csoport panasszal kezdeményezi a lobbizás bejelentésének állítólagos elmulasztása miatt. 
Vágólapra másolva!

Egy konzervatív etikai felügyelőszervezet, a Washington Examiner jelentése nyomán azt követeli, hogy az IRS ellenőrizzen egy Soros György által finanszírozott nonprofit csoportot, mivel az állítólag nem jelentette be lobbitevékenységét.

Az Alianza Americas bevándorláspárti szervezet a 2019-es és 2020-as 990-es adóbevallásában azt állította, hogy nem folytatott lobbitevékenységet - derült ki a Washington Examiner szombati számából. Mivel azonban az Alianza ugyanezekben a dokumentumokban "kiterjedt lobbitevékenységet" tár fel, az IRS-nek "ki kell vizsgálnia" a jótékonysági szervezetet, hogy kiderítse, nem kell-e "polgári vagy büntetőjogi szankciókkal" szembenéznie, vagy akár el is veszítenie adómentes státuszát - állította a National Legal and Policy Center (NLPC) az IRS-hez szerdán benyújtott panaszában.

- áll az NLPC panaszában. Az Alianza leginkább arról ismert, hogy 2022 szeptemberében pert indított Ron DeSantis floridai kormányzó ellen, amiért az illegális bevándorlókat repített a massachusettsi Martha's Vineyardra, amely az amerikai liberálisok egyik kedvenc üdülőhelye – Barack Obama is rendelkezik itt egy hatalmas ingatlannal.

A bevándorlást támogató csoport 2016 és 2020 között nagyjából 1,4 millió dollárt fogadott el Soros Nyílt Társadalom Alapítvány hálózatától - derül ki a nyilvántartásokból.

2019-es és 2020-as adóbevallásaiban az Alianza nyilvánosságra hozta, hogy együttműködött bizonyos csoportokkal annak érdekében, hogy "bevonja" az "ideiglenes védett státusz" jogosultjait - ami lehetővé teszi a bevándorlók számára, hogy az Egyesült Államokban maradjanak, ha hazájukban rendkívüli körülményekkel, például fegyveres konfliktussal kell szembenézniük. Az Alianza "a kongresszusi döntéshozóknak" mutatta be az ideiglenes védett státusszal rendelkezőket, és "két kongresszusi tájékoztatót" tartott Washingtonban az ideiglenes védett státuszról és más bevándorlási politikával kapcsolatos kérdésekről.

2017 júniusa és 2019 szeptembere között az Alianza több mint kétszáz "látogatást tett a kongresszusban" - áll a beadványokban.

Ennek ellenére az Alianza a 2019-es és 2020-as beadványaiban a "nem" választ jelölte meg arra a kérdésre, hogy: "A szervezet folytatott-e lobbitevékenységet, vagy volt-e az adóévben 501(h) szakasz szerinti választása?".

Az IRS szerint azonban egy csoport akkor folytat lobbitevékenységet, ha "kapcsolatba lép egy törvényhozó testület tagjaival vagy alkalmazottjaival, vagy arra ösztönzi a nyilvánosságot, hogy lépjen kapcsolatba velük törvényjavaslatok előterjesztése, támogatása vagy ellenzése céljából", vagy ha "támogatja a törvények elfogadását vagy elutasítását".

"Az IRS-nek teljes körű vizsgálatot és ellenőrzést kell lefolytatnia az Alianza Americas lobbitevékenységét illetően ... mivel a 990-es nyomtatványokat hamis tanúzás terhe mellett írták alá, és ha indokolt, vissza kell vonnia az adómentes státuszukat" - áll az NLPC panaszában. "A közérdek ezt követeli" – tették hozzá.

Az NLPC panasza azután érkezett, hogy Brian Harrison, az Egészségügyi és Humán Szolgálat (HHS) korábbi kabinetfőnöke és a Republikánus Párt texasi képviselői, Chip Roy és Beth Van Duyne azt követelték, hogy az Egészségügyi és Emberi Szolgálatok Minisztériuma ellenőrizze az Alianzát, hogy kiderüljön, nem használt-e fel jogszabályellenesen szövetségi pénzügyi támogatást lobbizásra. Az

Alianza 2021-ben 8,5 millió dollár szövetségi támogatást kapott a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központoktól, valamint az Egészségügyi Erőforrás- és Szolgáltatási Hivataltól

- két, a HHS alá tartozó ügynökségtől.

A szövetségi törvény szerint a szövetségi támogatásból származó pénzügyi forrás "sem közvetlenül, sem közvetve" nem használható fel "bármilyen személyes szolgáltatás, hirdetés, távirat, telefon, levél, nyomtatott vagy írott anyag, vagy más eszköz kifizetésére", illetve a kormányzat befolyásolására, hogy az törvényekkel vagy politikával kapcsolatos meghatározott álláspontot foglaljon el.

- mondta Paul Kamenar, az NLPC ügyvédje a Washington Examinernek. Az egyelőre nem világos, hogy az Alianza 2021-ben és 2022-ben is ugyanilyen állítólagos lobbitevékenységet folytatott-e, az ezekre az évekre vonatkozó adóbevallások ugyanis még nem nyilvánosak.

Százmilliós forgalom, de egy alkalmazott – íme Gyurcsányék házi lapjának választások előtti pénzügyi beszámolója

A dollárbaloldalhoz köthető legújabb könyvelői botrányból kiderült, hogy nemcsak Dobrev Klárának, hanem a Gulyás Márton-féle Partizánnak és a baloldali revolvermédiaként funkcionáló Ezalényeg.hu kiadójának is egy borsodi kis faluban, Szegiben találták meg a könyvelési dokumentációját. A Tűzfalcsoport megnézte, hogy még kik tartoznak a rejtélyes könyvelő ügyfélköréhez és kiderült, hogy a DK teljes EP-frakciója, illetve kiderült egy-két furcsaság is az Ezalenyeg.hu-ról is.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói egy háromszáz fős településen, Szegiben költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoznak.

A településre van bejegyezve a DatAdat Professional Kft. könyvelése, melyet Tóth Józsefnévisz a Legal and Finance nevű cégével, irodája az Alkotmány út 4. szám alatt található.

Az EP weboldalára feltöltött dokumentumok tanúsága szerint a rejtélyes

Legal and Finance nevű cég tulajdonképpen nem más, mint a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció uniós politikusainak a kifizetőhelye.

Már csak ezért is érdekes az, hogy a magát baloldalinak tartó, de Gyurcsánytól rendre elhatárolódó Gyulás Márton, szintén a DK-s könyvelővel intézteti saját cége ügyeit. De ezen most nagyvonalúan lépjünk túl, és a jegyzőkönyv kedvéért csak annyit tegyünk hozzá, hogy mostani tudásunk szerint egy könyvelő intézi a DatAdat, Gyurcsány brüsszeli politikusainak, Gulyás Mártonnak és az Ezalenyeg.hu nevű baloldali álhírportálnak a könyvelését.

Az Európai Parlament egyébként költségvetésének 27 százalékát költi a képviselőkre, és az európai értékekről, az átláthatóságról oly sokat beszélő EP-képviselők pénzügyi ügyletei azonban nem publikusak a nagyközönség számára. Ez még a Soros-féle Átlátszónak is feltűnt, ők pert is indítottak a brüsszeli szervezet ellen, ugyanis nem tudni, hogy a képviselők mire költik az adófizetőktől beszedett milliárdokat.

A gyanús könyvelői botrány miatt a Tűzfalcsoport megnézte az Ezalenyeg.hunevű baloldali álhírportál adatait és a 2021-es, tehát közvetlenül a kampány előtti beszámolóban érdekes adatokra bukkant.

Páva Zoltán, az Ezalényeg.hu kiadójának, az Oraculum 2020 Kft.-nek a tulajdonosa, 2008-ban, a Gyurcsány-kormány idején az MSZP, a szocialista frakció és a kabinet közötti kapcsolattartás koordinációjáért felelt.

Az Ezalényeg.hu-t 2019-ben hozták létre, és az álhírportál rögtön komoly szerepet is vállalt a baloldal önkormányzati kampányában kormányellenes lejárató anyagok terjesztésével a közösségi médiában. Azóta pedig már az is kiderült, hogy a Páva Zoltán érdekeltségébe tartozó cégek jelentős összegeket kaptak a DK frakciójától „közösségimédia-tanácsadás" címszó alatt.

Ami mindenekelőtt szemet szúr az az, hogy az Oraculum 2020 Kft.-nek a meredeken növekvő árbevétele mellett hivatalosan egy alkalmazottja van.

Forrás: Tűzfalcsoport

Ha megnézzük az eredménykimutatást, akkor még meglepőbb adatokkal szembesülünk. Az Értékesítés nettó árbevétele 2021-es elszámolás szerint 667 141 000 forint volt, adózott eredménye csökkent (itt az látszik, hogy választási években ez megugrik), a személyi jellegű ráfordítások viszont nőttek.

Forrás: Tűzfalcsoport

Az is jól látszik a 2021. évi egyszerűsített éves beszámolóhoz csatolt kiegészítő mellékletből, hogy 2021-ben az egy foglakoztatott alkalmazottnak a keresete megduplázódott.

Forrás: Tűzfalcsoport

Tehát adja magát a kérdés, hogy ekkora forgalom mellett miképp lehet a ma elérhető hivatalos adatok szerint egy alkalmazottja Páva cégének?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről