Kínosan lassan terjed a Windows 11

windows 11 laptop notebook számítógép
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Hosszú évekig az elődje maradhat a messze legnépszerűbb Windows.
Vágólapra másolva!

A tavaly október eleji elérhetővé válását követően a Windows 11 hónapokig futótűzként terjedt, ami nem okozott meglepetést, hiszen ingyen telepíthető a vele hardveresen és szoftveresen kompatibilis, Windows 10-es számítógépekre. Viszont a tavasz elején behúzta a kéziféket, ami főként annak tudható be, hogy a megmaradt Windows 10-es konfigurációkon hivatalosan nem futtatható.

A kép csak illusztráció Forrás: HolgersFotografie / Pixabay

A StatCounter globális statisztikái szerint a jelenleg Windowst futtató számítógépek 71 százalékán Windows 10 dolgozik, míg a Windows 11 részesedése csupán 15%. A körülményeket figyelembe véve az utóbbi nem feltétlenül tűnhet tragikusnak, de további kontextusként még a Windows 7-nek is van közel 10 százalék piaci részesedése, pedig 2020. január 14-én megszűnt a kiterjesztett terméktámogatása, jövőre pedig egyszer és mindenkorra sírba teszi a Microsoft.

Mindezek fényében a legérdekesebb kérdés, hogy a Microsoft vajon meddig kívánja támogatni a Windows 10-et. A jelenlegi álláspont szerint várhatóan csak 2025 közepéig fog garantáltan biztonsági frissítéseket készíteni az előző rendszeréhez, viszont amennyiben a Windows 11 ilyen sebességgel folytatja a térnyerést, akkor teljesen irreális a támogatásának három éven belüli megszüntetése.

Jó esély van rá, hogy életciklus tekintetében a Windows 10 lesz a következő Windows 7.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!