Nekimegy egy magyar portál a Google keresőóriásnak

macska, Google
Vágólapra másolva!
Eljárást kezdeményezett a Gazdasági Versenyhivatalnál a Google-lal szemben a Zeneszöveg.hu oldal - írja a kreatív.hu.
Vágólapra másolva!

A hírek szerint a feljelentés oka, hogy a kereső a saját szolgáltatásaként, az úgynevezett dalszövegkártyán jelenítette meg a hazai előadók azon szövegeit, amelyeket a szerzői jogok általános védelme alapján ilyen formán nem tehetett volna közzé. A vizsgálat már folyik, eredmény később várható.

A Zeneszöveg.hu oldal 2004-ben indult azzal a céllal, hogy a magyar zenei alkotások szövegeit jogtiszta módon összegyűjtse és rendszerezett formában a közönség elé tárja a saját weboldalán.

A Google 2018-ban vezette be saját dalszöveg-rendszerező szolgáltatását, a dalszövegkártyát.

Bár a szolgáltatás alapvetően forrásmegjelöléssel dolgozik, de a Zeneszöveg.hu szerint kifogásolható a mesterséges intelligencia által vezérelt adatgyűjtés. A Google-nak a dalokról szóló névjegyfülben gyűjtött adatai – amelyek a mű keletkezését, albumát, előadóját tartalmazzák – metaadatok, amelyek a mű beazonosítására szolgáló információk. Azonban sokszor még a zenei szakmán belül is tisztázandó tény, hogy a dalszöveg pedig nem metaadat - véli a Zeneszöveg.hu képviselője, Csipai Roland.

Illusztráció Fotó / YouTube

Ő azt mondja, hogy a dal és a dalszöveg alapvetően egységet képeznek, de amint a kettőt különválasztjuk, akkor a dalszöveg önálló szellemi termékként él tovább, és a mindenkori szerzői jogvédelem oltalma alatt áll.

Ha a Google a saját szolgáltatásában szeretné megjelentetni ezeket a szövegeket, ahhoz engedélyre van szüksége a szerzőtől.

A Zeneszöveg.hu azt vette észre, hogy a saját szövegeiket másolja át a Google, ezért szándékosan hibákat rejtettek el a sorokban, amik megjelentek a Google dalszövegeiben is, vagyis a zenei portál szerint a kereső jogtalanul használta fel azokat.