Megvan, mikor lehet 1 millió forint a hazai átlagbér

illusztráció, fizetés, bér, jövedelem, pénztárca, pénz, személyi kölcsön, kölcsön, forint
Vágólapra másolva!
Idén a vártnál is jobban nőhetnek a keresetek Magyarországon, ebben persze a gyorsuló infláció és a munkaerőhiány bérfelhajtó hatásának éppúgy szerepe van, mint az év eleji, közel 20 százalékos minimálbér-emelésnek. Ám pár éve még elképzelhetetlennek tűnt, hogy valaha is átlépi hazánkban a félmillió forintot az átlagkereseteknek akárcsak a bruttó értéke, ami idén valósággá vált - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A magyar bérfelzárkózás 2017 óta igazán látványos, azóta 8,7 százalék volt a legalacsonyabb növekedési ütem, és nemegyszer volt 10 százalék fölött, idén pedig egészen 15-16 százalékig gyorsult.

Illusztráció Forrás: shutterstock

Ha jövőre és az azt követő években ekkora növekedés nem is valószínű, de egy jóval kisebb, 7-9 százalék körüli dinamika fennmaradhat.

Ezzel a számítások szerint

2030 környékén érné el az egymillió forintos álomhatárt a bruttó átlagkereset Magyarországon.

Magyarországon is vannak már szektorok, ahol találkozni lehet egymilliós fizetésekkel

Bizonyos szektorokban ma már hazánkban is akár egymillió körüli bruttót is megkereshetnek a munkavállalók, ami már a nemcsak a pénzügyi szférában jellemző. Legutóbb az orvosok kaptak igen jelentős fizetésemelést, az ő keresetük pár év után átlépi ezt a határt, de mérnökök és az informatikusok is nettóban hazavihetnek 600-700 ezer forintot. Sőt, a fizikai dolgozók esetében is találni hasonlóra példát, sokszor szinte lehetetlen ennél kevesebbért találni szakmunkást.

További részletek ide kattintva olvashatók.