A belgák egyharmada készül arra, hogy télen nem fizeti be az energiaszámláit

Vágólapra másolva!
A Kantar közvélemény-kutató intézet a La Libre Belgique hírportál és az RTBF közszolgálati média megbízásából készített nagy mintájú, reprezentatív felmérést az energiaválság és a klímakatasztrófa témájában. A megkérdezett belgák egyharmada kijelentette, készen áll arra, hogy ne fizesse be a téli energiaszámláit, ha nem tapasztal a szövetségi vagy regionális kormányzat részéről hathatós segítséget a lakosság terheinek az enyhítésére.
Vágólapra másolva!

Területi megoszlásban a francia ajkú régió lakosai mutatkoztak a legelszántabbnak. A vallonoknak ugyanis csaknem a fele, 43 százaléka fogja megtagadni a számlák kifizetését állami segítség hiányában. A fővárosi régió lakóinak 28 százaléka, a flamandoknak pedig 29 százaléka nyilatkozott ugyanígy. A francia ajkú belgák nagyarányú „lázadását" a belga média azzal magyarázza, hogy az energiaárak a vallón régióban a legmagasabbak.

A csillagászati összegekbe kerülő energia azonban nem csak a lakosságot hozza nehéz helyzetbe. Októberben több belgiumi energiaszolgáltató vállalat jelentette be, hogy átmenetileg nem fogad új ügyfeleket a vallón és/vagy a fővárosi régióban. Döntésüket azzal indokolták, hogy a brüsszeli és vallón szabályozás szerint a szolgáltatóknak akkor is hosszú hónapokon át biztosítaniuk kell az energiát a fogyasztók számára, ha azok tartósan nem egyenlítik ki a számlákat.