A NATO a lengyel robbanásról: Nem az oroszok lőtték ki a rakétát, hanem az ukránok, de ők nem hibáztathatók ezért

STOLTENBERG, Jens
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára sajtóértekezletet tart a szervezet brüsszeli székházában 2022. november 16-án.
Vágólapra másolva!
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tartott a két ember halálával járó lengyelországi rakétacsapás ügyében. Megerősítette az eddig ismert híreket: az ukránok voltak, nem az oroszok.
Vágólapra másolva!

Nincs "semmi jele" annak, hogy Oroszország szándékos támadást hajtott volna végre, vagy hogy Oroszország katonai akcióra készülne a NATO ellen - erősítette meg Stoltenberg.

A robbanást valószínűleg az ukrán légvédelem okozta, de a vizsgálatok folyamatban vannak, a NATO azonban Ukrajnával megengedőbb, nem tekinti ezt Zelenszkijék hibájának, mivel "joguk van megvédeni magukat". Ehelyett Oroszországot terheli a "végső felelősség" a lengyelországi robbanásért - amelyet Ukrajna okozott - az Ukrajnában zajló háború miatt, mondta a NATO-főtitkár.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára sajtóértekezletet tart a szervezet brüsszeli székházában, 2022. november 16-án Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Lengyelország nem kért találkozót a többi NATO-országgal a szerződés 4. cikke értelmében, amellyel az országok élhetnek, ha úgy vélik, hogy biztonságuk veszélyben van. A BBC külön kiemelte, hogy Stoltenberg nyugodtan beszélt - nem harciasan - , és ismételten felszólította Oroszországot, hogy fejezze be invázióját.