Zelenszkij kitart a hazugsága mellett

Lengyel, Lengyelország, rakétatámadás, rakéta, robbanás, ukrán válság, orosz-ukrán, háború, Przewodow
Przewodow, 2022. november 15. Rendőrök járőröznek a kelet-lengyelországi Hrubieszów járásban fekvő Przewodow faluban 2022. november 15-én, miután két ember életét vesztette azt követően, hogy sajtóhírek szerint két orosz rakéta csapódott egy gabonasilóba. Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottság rendkívüli ülése után bejelentette, a robbanás kapcsán Varsó növeli egyes katonai alakulatok és a rendvédelmi erők készültségét. Az orosz védelmi minisztérium szerint provokációnak minősülnek azok a lengyel médiajelentések, amelyek szerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen. A NATO figyelemmel kíséri a fejleményeket és egyeztet a szövetséges tagországokkal. MTI/EPA/PAP/Wojtek Jargilo
Vágólapra másolva!
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd óta több fórumon, rendszeresen hangoztatja, hogy nem ukrán rakéta csapódott be Lengyelországban, miközben még a lengyel nyomozók is ukrán rakétáról beszélnek.
Vágólapra másolva!

A Reuters szerint Andrzej Duda lengyel elnök azt közölte, hogy minden jel szerint eltévedt ukrán légvédelmi rakéta okozhatta két ember halálát kedden Lengyelországban, ebben pedig az Egyesült Államok is egyetért (az amerikaiak a lengyelekkel közösen vizsgálják a történteket). Az ukrán elnök viszont továbbra is kitart amellett, hogy nem ukrán, hanem orosz rakétáról van szó.

Emiatt az ukránok kérvényezték, hogy ők is saját nyomozókat küldhessenek a helyszínre az eset kivizsgálásának ügyében, a lengyel elnök pedig ezzel kapcsolatban elmondta, hogy beleegyeztek az ukrán kérésbe, de az amerikaiaknak is engedélyezniük kell, ez viszont szerinte meg fog történni.

Rendőrök járőröznek a kelet-lengyelországi Hrubieszów járásban fekvő Przewodow faluban 2022. november 15-én, miután két ember életét vesztette azt követően, hogy ukrán rakéta csapódott be Forrás: MTI/EPA/PAP/Wojtek Jargilo

Az eseményekre ráadásul videós bizonyíték is van, ezt azonban egyelőre még nem hozták nyilvánosságra. Jakub Kumoch, a lengyel elnök tanácsadója szerint a felvételen tisztán látszanak azok az események, amelyek a tragédiához vezettek.

Hozzátette, hogy a rakéta törmelékéből, a kráter nagyságágából és a felhasznált üzemanyag mennyiségéből a felvételek nélkül is ki lehet számítani, hogy honnan lőtték ki a rakétát.

Dimitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint a nyugati hatalmak úgy vádaskodtak, hogy semmilyen bizonyíték nem állt a rendelkezésükre. Hozzátette, hogy a mostani események jól mutatják, hogy nem szabad elhamarkodott döntéseket hozni, és ezzel megkockáztatni egy esetleges eszkalációt.

Az Izvesztija nemrég arról írt, hogy az ukránok által említett két rakéta valójában csak egy volt, tehát úgy tűnik, az is álhír lehetett, hogy az ukrán légvédelem által kilőtt rakéta eltalálta az orosz beérkező rakétát, és egy szerencsétlen véletlen miatt történt meg a tragédia. Ezt az információt viszont még nem erősítették meg.