BLACK FRIDAY - Vásárolj COVID-19 és egyéb teszteket 50% kedvezménnyel!

Vágólapra másolva!
A koronavírus gyorstesztek tökéletes megoldást jelentenek abban az esetben, ha szeretnénk megtudni, hogy egészségesek vagyunk-e. Többféle gyorsteszt is kapható azonban a piacon, amelyek képesek hatékonyan kimutatni a fertőzés legújabb variánsát is.
Vágólapra másolva!
Forrás: carbonmedical.hu

A Carbon Medical webshopban a BLACK FRIDAY WEEKEND kereteink belül 50% kedvezménnyel vásárolhat megbízható, az omikron variánst is kimutató Covid-19 gyorsteszteket és egyéb gyorsteszteket a BLACK50 kuponkód használatával 2022.11.25. (péntektől) 11.27. (vasárnap) 23:59-ig!

Milyen fajta gyorstesztek közül választhatunk és hogyan kell használni ezeket? Ebben a cikkben megmutatjuk, ahogyan azt is, hogy miért érdemes betárazni a Covid-19 gyorstesztekből a téli szezon kezdetével.

Antigén gyorsteszt: mik az előnyei és milyen tesztek közül választhatunk?

Az antigén tesztek több előnnyel is rendelkeznek a hagyományos PCR tesztekkel szemben. A legfontosabb talán, hogy gyorsan és egyszerűen, akár otthon is elvégezhetők. Ezen felül az antigén gyorstesztekhez bárki elérhető áron juthat hozzá. Arról már nem is beszélve, hogy a PCR tesztekhez képest az elvégzésük jóval kevesebb kellemetlenséggel is jár, ettől függetlenül azonban hatékonyságuk 98%-os arányban azonos a PCR tesztekével.

Az antigén gyorstesztek a mintavételi eljárások alapján több csoportra oszthatók. A legegyszerűbb megoldást a nyálminta segítségével elvégezhető, nyalókás antigén teszt jelenti, de akad olyan megoldása is, mely a PCR tesztekhez hasonlóan felső légúti, azaz orrból vagy a garatból vett minta segítségével képes kimutatni a koronavírus-fertőzöttséget. A mintavételezés folyamata azonban ezekben az esetekben is egyszerűbb és kényelmesebb.

Az eredményre történő várakozás egyik esetben sem vesz igénybe többet 10-15 percnél, ami rendkívül fontos lehet olyan szituációkban, amikor a potenciálisan fertőzött betegek elkülönítésére a lehető leghamarabb szükség van.

A nyalókás antigén gyorsteszt előnyei és használata

A nyalókás antigén gyorsteszt gyakorlatilag egy szivacsos nyalóka, amit a páciensnek a sikeres mintavételezés érdekében elég körülbelül másfél percig a nyelve alatt tartania. Az így kapott nyálmintából a fertőzés hatékonyan, mégis kellemetlenségek nélkül kimutatható.

Az Orawell gyorstesztek egyetlen lépésben, könnyedén elvégezhetők, reagens folyadék sem szükséges a használatukhoz, és az összes vírus variánst képesek kimutatni. A sikeres eredmény érdekében elég a szivacsos felületet több alkalommal az ínyhez, majd a nyelv tetejéhez dörzsölni, majd a szivacsos felületet a nyelv alá helyezni. Fontos, hogy a szájból való kivételt követő 10-15 percen belül olvassuk le az eredményt.

Pozitív teszt esetén két különálló piros csíkot látunk a kontrollterületen (C) és a tesztterületen (T), negatív teszt esetén pedig csak a kontrollterületen (C) jelenik meg a piros csík. Érvénytelen teszt esetén nem jelenik meg piros csík a kontrollterületen (C). A teszt akkor is érvénytelen, ha csak a tesztterületen (T) jelenik meg csík.

Orrüregi/szájüregi mintás antigén gyorsteszt előnyei és használata

Ahogyan fentebb már említettük, az antigén tesztek közt akad olyan is, mely orrból vagy a garatból vett minta segítségével képes kimutatni a covid-fertőzöttséget. A Carbon Medical wbshopjából beszerezhető Vazyme gyorstesztek esetében például a mintavétel egy mintavevő pálca segítségével történik, amelynek a hegyét 3-4 cm mélyen kell feltolni az orrba.

Forgassuk meg a mintavevő pálcát az orr belső fala mentén legalább 5 alkalommal, majd ugyanazt a tampont használva ismételje meg a mintavételt a másik orrlyukban is az elegendő mennyiségű minta levételéhez. A mintavevő pálca mintavételre használt végét ezután áztassuk a készletben található elúciós pufferoldatba. Legalább 10 alkalommal forgassuk meg és dörzsöljük föl-le a mintavevő pálcát a csőben annak érdekében, hogy a minta bekerüljön az eluens oldatba. A cső összenyomásával préseljük ki a maradék oldatot a mintavevő pálca tamponjából.

Ezután távolítsuk el a mintavevő pálcát, majd a cseppentő kupakot helyezzük a csőre és szorosan nyomjuk rá. A cső óvatos forgatásával rázzuk össze a mintát, és a cső megnyomásával cseppentsünk 4 cseppet a tesztkazetta alsó mélyedésébe, majd kezdjük el mérni az időt. 10 perc elteltével olvassuk le az eredményt.

Ha az eredmény ablakban csak egy piros minőség-ellenőrzési csík (C-vonal) jelenik meg, az jelenthet negatív eredményt, vagy olyan alacsony víruskoncentrációt, amelyet a teszt nem tud kimutatni. Amennyiben két jól látható piros csík jelenik meg, az egyik a minőség-ellenőrzési vonalon (C-vonal), a másik a T-tesztvonalon, abban az esetben fennáll a Covid-19 fertőzés gyanúja. Ha csak a T-tesztvonalon látható piros csík, vagy egyáltalán nem jelenik meg piros csík a felületen, abban az esetben az elvégzett teszt érvénytelen. Ebben az estben a megfelelő eredmény érdekében érdemes egy új tesztet elvégeznünk.

Miért érdemes betárazni a téli időszakra antigén tesztekből?

Sajnos a hideg idő kedvez a betegségek terjedésének. Ennek oka, hogy a szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe. Ennek tükrében nem meglepő, hogy szeptembertől februárig jobban kell tartanunk a koronavírusos megbetegedéstől. A Covid-19 jelenleg fertőző variánsa pedig olyan tüneteket produkál, amelyeket a megfelelő tesztelés nélkül akár a megfázással vagy egy influenzás megbetegedéssel is összekeverhetünk.

Gyakori lehet az orrfolyás és a torokfájás mellett a magas láz, a fejfájás, az izomfájdalom, a gyengeség és a köhögés is. Abban az esetben, ha szeretnénk biztosra menni, fontos, hogy már az első tünetek megjelenése során elvégezzünk egy koronavírus-tesztet. A tesztelés különösen nagy jelentőséggel bír azokban a háztartásokban, ahol veszélyeztetett korú, azaz 60 év feletti idősek, vagy épp krónikus betegségben szenvedő családtagok is élnek. Az ő esetükben ugyanis a Covid-19 fertőzés jóval súlyosabb, a végkimenetel pedig gyakran végzetes is lehet.

Valóban csak a gyógyszertárban vásárolhatok Covid-tesztet?

Az elmúlt időszakban felröppent a hír, amely szerint megszűnt a koronavírus tesztek patikán kívül történő árusítása. Ez igaz, hiszen korábban akár egy kisboltban vagy egy benzinkúton is vásárolhattunk antigén gyorstesztet, most pedig ez a lehetőség megszűnt, amit az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYEI) információi is megerősítenek.

Nem feltétlenül kell azonban kétségbe esnünk, hiszen, ha szeretnénk, a patikában történő sorban állás könnyen elkerülhető. A Carbon Medical webáruházából továbbra is zavartalanul beszerezhetők azok a covid antigén teszteket, a legújabb variáns jelenlétét is képesek hatékonyan kimutatni. Ezek mellé pedig akár maszkokat, diagnosztikai eszközöket és fertőtlenítőket is rendelhetünk. Mindezt 1 munkanapos szállítással, készletről!

Az elérhető igény szerint nagy mennyiségben is megrendelhetők, ennek köszönhetően pedig nemcsak otthon, hanem a munkahelyen is garantálják azt, hogy az őszi-téli időszakban se kelljen tartanunk a koronavírus ránk leselkedő veszélyeitől.