Vágólapra másolva!
A 2022-es év rengeteg emlékezetes és elképesztő történettel ajándékozta meg a sportrajongókat, ám ez az esztendő sem volt mentes a botrányoktól. Ezek közül sok nagy visszhangot váltott ki, ám mivel szinte lehetetlen lenne felsorolni az összes megbotránkoztató esetet, így az alábbi összeállításban az Origo Sport - a labdarúgás kivételével - kiválasztott tíz elképesztő sztorit az idei év legnagyobb nemzetközi sportbalhéi közül.

Szurkolókat leköpdöső sportolók

Egészen botrányos esettel kezdődött az év, ugyanis a januári magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságon a montenegrói Marko Lasica leköpte az ellenfél egyik szurkolóját a Debrecenben rendezett Észak-Marcedónia elleni csoportmeccsen. A hangulat nem volt éppen baráti, ugyanis az északmacedón szurkolók közül sokan a saját csapatuk biztatása helyett a montenegróiakat hergelték, aminek az lett a vége, hogy Lasica elvesztette a fejét, és leköpte az egyik drukkert.

Februárban kísértetiesen hasonló eset történt az észak-amerikai egyetemi kosárlabda-bajnokságban (NCAA), ahol az UCLA csapatának fiatal játékosa, Mac Etienne az Arizona elleni vesztes meccs után dühében többször is a nézőtér felé köpött látványosan. A kosarast ugyan előállította a rendőrség, de szóbeli figyelmeztetéssel megúszta az esetet.

Djokovic vakcinamizériája

Az Australian Open kilencszeres bajnoka idén nem indulhatott az év első Grand Slam-tornáján Melbourne-ben, mert nem tudta és nem is akarta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy beoltották-e koronavírus ellen, ebből pedig valóságos nemzetközi botrány lett. A közismerten oltásellenes szerb teniszsztár január elején úgy utazott el Ausztráliába, hogy nem volt beoltva, majd a repülőtéren nem tudta igazolni, hogy jogosan kapott orvosi mentességet, ezért a helyi hatóságok a kitoloncolás mellett döntöttek. Djokovic ügyvédei természetesen fellebbeztek, s amíg nem dőlt el a szerb sportoló sorsa, addig

abban a szégyenben kellett részesülnie, hogy egy ócska szállodában várakozott, ahol rendőrök őrizték, mint egy bűnözőt.

Mivel hamis adatokat is szolgáltatott, nemcsak a beutazást tiltották meg számára, hanem három évre ki is utasították az országból. Ám nemcsak erről a tornáról maradt le a 21-szeres Grand Slam-győztes teniszező, a US Openen sem indulhatott, így ebben a szezonban négyből két Grand Slamet volt kénytelen kihagyni az oltatlansága miatt.

Djokovic idén két Grand Slamet is kihagyott Forrás: AFP/Marco Bertorello

Bíróval üvöltöző teniszsztár

Mivel Novak Djokovic nem szerepelhetett az Australian Openen, így a torna legnagyobb esélyese az orosz Danyiil Medvegyev volt. A kiváló teniszező ugyan döntőig jutott Melbourne-ben, de ott drámai csatában kikapott Rafael Nadaltól. Az orosz sztár az egész torna folyamán tett azért, hogy ne ő legyen a közönség kedvence, és leginkább a balhéival szolgáltatott beszédtémát, többször is kiborult a bírókra vagy éppen a közönségre.

Medvegyev a sikerei mellett balhéival is szolgáltatott beszédtémát idén Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/David Inderlied

Habár az elődöntőt négy szettben megnyerte, eléggé rosszul viselte, hogy a székbíró hagyta, hogy ellenfele, Sztefanosz Cicipasz edzője, egyben édesapja a szabályokkal abszolút ellentétes módon a labdamenetek között tanácsokkal lássa el fiát.

- üvöltözött Medvegyev a székbíróval. Majd a játszma után, mielőtt bement az öltözőbe, kismacskának nevezte a vele kiszúró székbírót.

Soha nem látott kosárbotrány

Szeptemberben soha nem látott botrány robbant ki a férfi kosárlabda Európa-bajnokságon rendezett Grúzia-Törökország meccsen. A hazaiak kétszeri hosszabbítás után nyertek, de a meccs negyedik negyedében elszabadultak az indulatok, ugyanis az NBA-ban szereplő Philadelphia 76erst erősítő török Furkan Korkmaz és az őt szabálytalanul szerelő georgiai Duda Sanadze összeszólalkozott, majd egymásnak esett a parketten.

Ugyan mind a két játékost kiállították, de közben az órát nem állították le, és 22 másodperc eltelt a találkozóból. Ez persze

a nézőknek cseppet sem tetszett, és poharakkal, illetve különféle tárgyakkal kezdték el dobálni a vendégjátékosokat.

Amikor a kiállított Korkmaz az öltöző felé ment, a folyosón grúz rendőrök és néhány grúz cserejátékos megtámadta a török sportolót. A meccset hivatalosan is megóvta a török csapat, amely az eset miatt ott akarta hagyni az egész tornát és haza akart utazni. Végül a török válogatott maradt, a nyolcaddöntőben azonban egypontos vereséget szenvedett Franciaországtól, így kiesett.

A török Furkan Korkmazt megtámadták az Eb-n a kiállítása után Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Elif Ozturk Ozgoncu

Csapattársát verő sztárkosaras

Maradva a kosárlabdánál, októberben szinte már-már felfoghatatlan jelenet játszódott le az NBA bajnokcsapatának, vagyis a Golden State Warriorsnak az edzésén. A kaliforniai csapat egyik legnagyobb sztárja,

Draymond Green gyakran keveredik balhéba, ám ezúttal a saját csapattársának ment neki.

A négyszeres bajnok veterán játékost vélhetően felbosszanthatta valamivel a csapat fiatal játékosa, Jordan Poole, ugyanis a húsz kilóval nehezebb Green (104 kg) nemes egyszerűséggel odasétált a csapattársához és brutálisan kiütötte.

Az eset a Golden State edzőjét, Steve Kerrt is megdöbbentette, ám az agresszív erőcsatár mégsem kapott akkora büntetést, mint amire előzetesen számítani lehetett volna.

– mondta Kerr. A 32 éves klasszis nem kapott eltiltást, mindössze néhány napot kellett külön töltenie a csapattól.

Rasszista botrány az NBA-ben

Az NBA-ben ennél is nagyobb port kavart a Brooklyn Nets sztárjának, Kyrie Irvingnek a novemberi botránya, miután a közösségi oldalán népszerűsített egy filmet, ami sok bírálatot kapott az Egyesült Államokban antiszemita, homofób, nőgyűlölő és iszlámellenes tartalma miatt. Mivel az olimpiai és világbajnok kosaras sokáig nem volt hajlandó beismerni, hogy hiba volt reklámozni az antiszemita filmet, csapata eltiltotta és fizetésmegvonással büntette.

Nagyot hibázott az NBA-sztár, Kyrie Irving Forrás: AFP/2022 Getty Images/Dustin Satloff

A liga után több szponzor, köztük a Nike is elhatárolódott a botrányba keveredett sztártól, és felfüggesztette az együttműködését. Irving aztán végül bocsánatot kért egy Instagram-bejegyzésben; állítása szerint senkit sem akart megbántani, ettől függetlenül rengeteg embert haragított magára.

Tömegverekedés edzésen és meccsen

A tengerentúlon maradva a profi amerikaifutball-ligában (NFL) is akadtak idén botrányok. Augusztusban a 2022-es Super Bowl két döntőse, a Los Angeles Rams és a Cincinnati Bengals közös edzéssel készült a most zajló szezonra. Azonban csúnyán elszabadultak az indulatok, és több játékosról is lekerült a sisak. A címvédő Los Angeles-i csapat egyik legnagyobb sztárja, Aaron Donald

teljesen elvesztette a kontrollt, és az ellenfélről lerángatott sisakkal kezdte el ütni a Bengals játékosait a tömegben.

Az NFL azonban nem szabott ki büntetést, mivel nincs ráhatása az edzésen történtekre.

Az észak-amerikai profi baseball-bajnokságban (MLB) is történt hasonló tömegverekedés júniusban, még az alapszakaszban megrendezett Seattle Mariners-Los Angeles Angels meccsén. A balhét a Los Angeles-i dobónak, Andrew Wantznak a megmozdulása váltotta ki, aki

több mint 146 kilométeres sebességgel vágta a labdát az ellenfél játékosához

, Jesse Winkerhez. Ezt követően elszabadultak az indulatok, több edző és játékos is összeverekedett a pályán. A két csapat edzőjét, valamint hat játékost kiállítottak a botrányba fulladt meccsen, ami végül 17 percnyi megszakítást követően folytatódhatott.

Tanítványa ellenfelére támadt a begőzölt edző

Szintén júniusban fulladt botrányba egy ökölvívó mérkőzés Dél-Afrikában, ugyanis az edző nemes egyszerűséggel bement a ringbe és elkezdte ütni tanítványa ellenfelét. A pehelysúlyú Jeff Magagne Sithembiso Madunával csapott össze, ám utóbbi trénere, Michael Sediane nehezen viselte, hogy a győztes sportoló a végső gongszó után az örömmámortól megrészegülve sportszerűtlenül ünnepelte sikerét, ezért a meccs végén a kötelek közé lépett, és megtámadta tanítványa ellenfelét, akit ott ütött, ahol ért. Végül a bírók és a szakmai stáb tagjai vetettek véget a ringben kialakul káosznak.

Utcai balhé UFC-módra

A küzdősportolóktól már megszoktuk, hogy olykor forrófejűek, ám a két UFC-harcos, Colby Covington és Jorge Masvidal a március eleji összecsapásuk után pár héttel sem tudtak parancsolni az indulatoknak. Covington március 5-én egyhangú pontozással győzte le Masvidalt, aki vélhetően ezt nehezen tudta megemészteni, mivel Miamiban egy étterem előtt támadt rá az amerikai ketrecharcosra. A kubai és perui felmenőkkel bíró sportoló hátulról támadt rá ellenfelére, és kétszer úgy arcon találta ököllel a sértettet, hogy két fogát is kiverte.

Az utcán folytatódott Colby Covington és Jorge Masvidal márciusi összecsapása Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/David Becker

Masvidalt aztán súlyos testi sértés okozásának gyanújával vette őrizetbe a rendőrség. Az eset azért is érdekes, mert a két bunyós korábban nagy barátságot ápolt egymással, ám az utóbbi években már megromlott a viszony köztük, és amikor csak tudják, szapulják egymást.

Az év legbizarrabb sportbotránya

Az év egyik legnagyobb botránya szeptemberre nyúlik vissza, amikor is a sakkvilágbajnok, Magnus Carlsen egy St. Louis-i tornán - pályafutása során először - visszalépett a szerepléstől, miután kikapott az amerikai Hans Niemanntól, aki ezzel megszakította a norvég zseni 53 meccses veretlenségi sorozatát. Carlsen nyíltan csalással vádolta meg 19 éves ellenfelét, mondván, hogy kívülről kapott segítséget, ami szigorúan tilos. A norvég Aftenposten cikkében

azzal gyanúsították meg az amerikai sakkozót, hogy rezgő análgyöngyöket használhatott úgy, hogy az egyik segítője távirányítással vibráltatta az eszközt, ezzel jelezve, hogy milyen lépéseket érdemes tenni.

Az eset után több ismert sakkozó is csatlakozott a norvég sztár vádjaihoz, azzal érvelve, hogy Niemann korábban illegálisan számítógépes segítséget vett igénybe online partijai alkalmával, ennek köszönheti rohamos előretörését a világranglistán.

Az amerikai sakknagymestert, Hans Niemannt bizarr csalással vádolták meg Forrás: AFP/Tim Vizer

A történethez hozzátartozik, hogy Niemann korábban már az online sakkversenyeken is csalt, s le is bukott. Azonban az amerikai sportolót nem büntették meg, mert nem tudták rábizonyítani, hogy tisztességtelenül játszott volna. Ráadásul a fiatal sakknagymester beperelte Carlsent, akitől nem kevesebb mint 100 millió dollár kártérítést követelt, mert a versenyszervezők a botrány kirobbanása óta kerülik őt.