Beck Zoltán: Az energiatárolás szüksége hamarosan mindenkit utolér

Beck Zoltán, ügyvezető, wattmester, áramellátó rendszerintegrátor kft., 2022. 12. 07.
Vágólapra másolva!
Napjaink vállalatai jellemzően ma is azonnali, olcsó, egyben stabil energiaellátási megoldások után kutatnak, ám ezek a nyersanyaghiány, a hosszú szállítási határidők és magas beruházási költségek miatt bajosan elérhetők, tárolás nélkül pedig a rendszerteljesítmény akár 70 százaléka is a semmibe vész. A stabil energiabiztonsághoz jó alternatívát jelenthetnek a frissen fejlesztett ZenergiZe lítium-vas foszfát akkumulátoros energiatároló rendszerei, melyek részben, vagy teljesen megújuló energiával is működtethetők, sőt az első berendezések egyike már hazánkban is megtekinthető, kipróbálható. Ebből az alkalomból beszélgettünk Beck Zoltánnal, a Wattmester Kft. ügyvezetőjével és az Atlas Copco készenléti aggregátorok és energiatároló berendezések hazai forgalmazójával.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi gazdasági környezetben szinte biztosra vehető, hogy az energiatárolás iránti kereslet drasztikusan növekszik majd a következő hónapokban, ugyanis, aki megújuló energiát használ, annak valamilyen módon tárolnia is kell azt.

Beck Zoltán, a Wattmester Kft. ügyvezetője és az Atlas Copco készenléti aggregátorok és energiatároló berendezések hazai forgalmazója. Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezt a prognózist erősíti a kormány abbeli szándéka is, miszerint az időjárásfüggő erőműveknek a névleges teljesítmény 30 százalékának megfelelő energiát két órán keresztül tudniuk kell tárolni.

– fogalmaz Beck Zoltán, a Wattmester Kft. ügyvezetője, aki úgy látja, hogy jelenleg mindenki keresi az energiaköltségek racionálási lehetőségét, ám ezt csak úgy tudják majd tető alá hozni, ha „valamilyen megújuló erőforrást használnak, esetleg úgy szerződnek, hogy bizonyos időszakban kedvezőbb áron vásárolnak energiát, de nem azonnal használják fel: tehát bizonyos ideig feltétlenül tárolniuk kell – hazánkban jellemzően a napenergiát."

Forrás: Wattmester Kft.

A több mint 180 országban jelen lévő Atlas Copco által fejlesztett ZenergiZe berendezések a teljes életciklusukat tekintve jóval kedvezőbb megoldást nyújtanak, mint az aggregátorok, hiszen egyrészt csendesek, elenyésző a karbantartási igényük, másrészt többfunkciós kialakításuknak köszönhetően kombinálhatók az adott helyszínen elérhető energiaforrásokkal is.

„A könnyű mozgatás és a konténerekben történő elhelyezés által berendezéseink gyakorlatilag bárhol »bevethetők«, csupán elektromos bekötésre van szükség, sőt a ZenergiZe-nek az is majdnem mindegy, hogy miről van betáplálva; normál hálózatról, aggregátorról vagy napelemről."

Az eszköz lehetőséget biztosít a megújuló energia tárolására, a rövid idejű nagyobb energiaigény-csúcsok támogatására, sőt feltöltött állapotban helyszínre szállítva csendes áramforrásként is használható.

Az által, hogy az Atlas Copco a fenntarthatóság jegyében megálmodta és létrehozta hangtalan és karbantartásmentes energiatároló rendszerét, lehetővé vált a rendszert üzemeltetők és a területfejlesztéssel foglalkozók számára is, hogy jelentősen csökkentsék üzemanyag-fogyasztásukat, hiszen megújuló energiákkal kombinálva akár hibrid energiamegoldás kialakítására is képesek építkezéseken, sőt mikrohálózatok létrehozására, kereskedelmi, ipari vagy közszolgáltatások biztonságos energiaellátására is alkalmasak.

A több mint 180 országban jelen lévő Atlas Copco által fejlesztett ZenergiZe berendezések a teljes életciklusukat tekintve jóval kedvezőbb megoldást nyújtanak, mint az aggregátorok Fotó: Polyák Attila - Origo

Az akkumulátorok egyetlen töltéssel több mint 12 órányi teljesítményt képesek biztosítani, így elsődleges áramforrásként szolgálhatnak, de alternatív megoldásként generátorral is kombinálhatók. A berendezések természetesen a környezetvédelemhez is hatékonyan hozzájárulnak, hiszen „úgy látjuk, hogy egyre több vállalkozás és család gondolkodik a konvencionálissal szemben a megújuló erőforrások fenntartósságot támogató használatában, ezzel pedig együtt jár a tárolás szükségessége, vagyis tevékenységük zöld energiaforrás használatával valósul meg" – mutatott rá Beck Zoltán.

Az első itthoni típus a Wattmester Kft. szolgáltatásaként megtekinthető, illetve működés közben ki is próbálható, Try&Buy jelleggel bárki tesztelheti saját telephelyén.

„A ZenergiZe termékbemutató jelleggel érkezett hazánkba, és valós igényeket megelőzendő biztosítjuk partnerink számára. Tesztjeink egyértelműen alátámasztották a berendezéssel szemben támasztott elvárásokat, melyeket saját műhelyünkben végeztünk, függetlenül a gyártói eredményektől."

– fogalmazott az üzletember.

Forrás: Wattmester Kft

Az akkumulátoros energiatároló rendszerek természetesen ideálisan használhatók zajérzékeny környezetben; rendezvényeken, nagyvárosi építkezéseken, esetleg telekommunikációs vagy bérbeadási alkalmazásokban is. A saját energiaforrás megtalálására és tárolására a most meghozott vezetői döntések hozzávetőleg féléves átfutással valósulhatnak meg, így bármilyen halogatás jelentős üzleti kockázatot rejthet, ám „amennyiben valaki most az akkumulátoros energiatárolás mellett dönt – hiába a nyilvánvaló beruházási költség – befektetése hosszú távon megtérül" – zárja beszélgetésünket Beck Zoltán.