Rettenetes lesz a tél, van, ahol már méreggel sem lehet kiirtani a patkányokat

patkány Brown Rat with dustbin Midlands UK Action Actions ADULT Adults Afrasia Afro-Eurasia ALONE Atmosphere August Bin Bins Brown rat (Rattus norvegicus) Brown rats (Rattus norvegicus) Common rat Common rats
Megtermett patkány a szemetesnél
Vágólapra másolva!
Patkányjárványtól tartanak ezen a télen Nagy-Britanniában, ugyanis tíz rágcsálóból már kilenc ellenáll a kiirtásukhoz használt mérgeknek - írja a Daily Star. 
Vágólapra másolva!

A hidegebb és csapadékosabb idő beköszöntével, valamint a számukra elérhető táplálékkínálat drasztikus csökkenése miatt egyre több patkány keres melegebb menedéket, és emiatt menekülnek tömegesen az otthonokba is. A kártevőírtó szakemberek pedig lassan már nem győzik fogadni az emiatt hozzájuk érkező hívásokat.

Már az egerek 95 százaléka és a patkányok 75 százaléka képes ellenállni az elpusztításukra használt vérhígító vegyszereknek

- állítják a Campaign for Responsible Rodenticide Use kampányban (Kampány a felelős rágcsálóirtásért).

Egyes szakértők arra figyelmeztetnek ezzel kapcsolatban, hogy a véralvadásgátló rágcsálóirtó szerek használatának komoly hátrányai vannak - ilyen a hiányos védekezés és az ebből következő, az emberi és állati egészséget folyamatosan fenyegető veszélyek. Emellett a túlélő immár rezisztens egyedek gyorsabban is szaporodhatnak.

A Brit Kártevőirtó Szövetség a múlt hónapban már azt is hangsúlyozta, hogy

az embereknek hosszabb távon is meg kell tanulniuk együtt élni ezekkel a rágcsálókkal.

"A gazdák, vadgazdálkodók és kártevőirtók a frontvonalban harcolnak a patkányok és egerek által okozott betegségek és károk ellen. Azonban, ha sikerrel akarnak járni a rágcsálók által terjesztett járványok elleni küzdelemben, akkor új, hatékonyabb fegyverzetre lesz szükségük." - nyilatkozta Tim Bonner, a Vidéki Szövetség képviselője.

Megtermett patkány egy szemetesnél Forrás: Biosphoto/© Biosphoto / Mike Lane - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Mike Lane

Szakértők szerint az emberi tudatlanság is okozója a rágcsálók tömeges szaporodásának. Amíg ugyanis a profi kártevőírtók felismerik, ha egy méreg már nem hat a patkányok és egerek ellen, más szerrel próbálkoznak. Ezzel szemben a laikusok hajlamosak mindenféle vegyszert összevásárolni a boltokban és ebből kotyvasztanak otthon rágcsálóírtó szereket. Ezzel pedig csak olajat öntenek a tűzre, hiszen az ellenálló patkányok végül ugyanúgy szaporodnak.