Megváltoztatják a legidegesítőbb korlátozásokat a reptereken

Kézipoggyász, repülőtér
Vágólapra másolva!
Jövőre megváltoztatják a repülőtéri kézipoggyászban lévő folyadékokra és elektromos eszközökre vonatkozó biztonsági szabályokat Nagy-Britanniában. A 2006 óta érvénybe lévő korlátozások változását a csúcstechnológiás 3D-szkennerek teszik lehetővé, amelyeket a reptereken helyeznek majd el – írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A brit kormány 2024 júniusát jelölte ki határidőnek, hogy az ország repterei bevezessék a csúcstechnológiás 3D-szkennereket, amelyek a kórházakban használt CT-szkennerekhez hasonlóan működnek. Ezzel az intézkedéssel számos bosszantó szabály változik majd meg, amely hatalmas könnyebbséget jelenthet az utasoknak - derül ki a BBC cikkéből.

Illusztráció Forrás: JESHOOTS.COM/Pixabay

Az Origo korábban megírta, hogy jelenleg a kézipoggyászokban legfeljebb 100 milliliteres tartályokban vihetnek fel folyadékot az utasok. Ezeket egy átlátszó műanyagzacskóban kell elhelyezniük, amikor áthaladnak a biztonsági ellenőrzésen. Emellett az elektromos eszközeiket is el kell távolítaniuk a poggyászból az átvizsgálás során. Ezek a 2006 óta érvényben lévő szabályok most megváltoznak.

A következő évtől az utasok már maximum 2 literes tartályokban vihetnek fel folyadékot (pl. fogkrémet, sampont, naptejet), valamint a biztonsági ellenőrzés során nem kell majd kivenniük az elektromos eszközeiket a csomagjaikból.

A változtatásokat a csúcstechnológiás 3D-szkennerek leszik majd lehetővé, amelyek sokkal részletesebb képet mutatnak a poggyászról, mint elődjeik.