Tagadja az új Radeonok hardveres hibáját az AMD

amd radeon rx 7900 xtx videokártya grafikus kártya
AMD Radeon RX 7900 XTX
Vágólapra másolva!
Nem a tévesen feltételezett probléma miatt botladoznak egyes játékok.
Vágólapra másolva!

Jelentős érdeklődést váltott ki a számítógépes játékosok körében a hír, miszerint a napokban piacra került Radeon RX 7900 XT és Radeon RX 7900 XTX videókártyák hardveres hiba miatt teljesíthetnek viszonylag rosszul egyes játékokban. Elsősorban szaggatás érzetét keltő, inkonzisztens képkockaidőre kell gondolni, nem feltétlenül az átlag képkockasebességgel van gond.

AMD Radeon RX 7900 XTX Forrás: AMD

A pletykát a videókártyákkal foglalkozó Kepler_L2 twitterező indította: olyan kódrészletet szúrt ki az AMD linuxos grafikus meghajtójában, amely letiltott egy shaderek előtöltésével kapcsolatos hardveres funkciót a kártyák által használt GPU legelső, A0 jelzésű verziójában. Ebből azt a következtetést vonta le, hogy lapkák ismert hardveres hibával kerültek tömeggyártásba, az AMD pedig szoftveresen letiltotta a rakoncátlankodó komponenst.

Az AMD szóvivője mostanra reagált az ügyben: állítása szerint szó sincs hardveres hibáról, helyette az érintett lapkák olyan kísérleti funkciót tartalmaznak, amelyet a vállalat nem kíván használni az RDNA3 architektúrás grafikus processzoraiban. Ezt tiltja le az előhorgászott kódrészlet, az A0-nál újabb chipekben pedig már nem is lesz benne a komponens, így letiltani sem kell a működését.

Arra nem reagált az AMD szóvivője, hogy akkor miért rosszak a képkockaidők egyes játékokban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!