Svédország és Finnország jövőre csatlakozik a NATO-hoz

STOLTENBERG, Jens; METSOLA, Roberta
Brüsszel, 2022. április 28. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (b) és Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke sajtótájékoztatót tart Finnország és Svédország NATO-tagságra vonatkozó kérelméről Brüsszelben 2022. április 28-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint Svédország és Finnország az új évben hivatalosan is tagja lesz a védelmi szövetségnek, de hogy pontosan mikor, azt nem tudta megmondani.
Vágólapra másolva!

A dpa német hírügynökségnek adott év végi interjúban kijelentette: teljes mértékben bízik abban, hogy a ratifikációs folyamat időben lezárul. Stoltenberg egyértelművé tette:

nem számít arra, hogy Törökország sokáig blokkolja a felvételi eljárást.

A legkeletibb szövetséges állam mindeddig nem volt hajlandó ratifikálni a Finnország és Svédország NATO-felvételéhez szükséges csatlakozási jegyzőkönyveket.

A török vezetés húzódozását azzal indokolja, hogy a két tagjelölt állam "terrorszervezeteket" támogat, mint például a betiltott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK). Vannak azonban olyan vélemények is, hogy az ódzkodásban szerepet játszhat a felfüggesztett fegyverexport a NATO-partnerek részéről. Így például az Egyesült Államok kizárta Törökországot az F-35-ös vadászrepülőgép-programból, miután a török kormány S-400-as rakétavédelmi rendszereket vásárolt Oroszországtól, ami komoly biztonsági aggodalmakat váltott ki a NATO-országok részéről.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke a finn és svéd NATO-tagság témájában tartott sajtótájékoztatón április 28-án, Brüsszelben Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Svédország és Finnország május közepén kérte felvételét a NATO-ba az Ukrajna ellen indított háború következtében. Június végén már megoldódni látszott a "terrorszervezetek" állítólagos támogatásával kapcsolatos vita. Törökország azonban most úgy véli, hogy különösen Svédország részéről nem teljesültek az akkori megállapodások. Ankara egyebek mellett állítólagos terroristák kiadatását követeli.

A múlt héten Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter svéd kollégájával, Tobias Billströmmel tartott sajtóértekezleten azt mondta, hogy

még csak félúton sem tartanak a megállapodások végrehajtása területén.

Egyben bírálta a svéd legfelsőbb bíróság nemrég hozott döntését, amellyel megtagadta Bülent Kenes török újságíró kiadását Törökországnak.