Megdöbbentek a csillagászok: erre nem számítottak, ilyet még sohasem láttak

Sh2-54 This image of the spectacular Sh2-54 nebula was taken in infrared light using ESO’s VISTA telescope at Paranal Observatory in Chile. The clouds of dust and gas that are normally obvious in visible light are less evident here, and in this light we c
Az ESO chilei Paranal Obszervatóriumában található VISTA teleszkópjának infravörös tartományban készített felvétele a lenyűgöző Sh2-54 ködről. A látható tartományban nyilvánvaló por- és gázfelhők kevésbé látszanak ebben a hullámhossztartományban, míg helyette inkább a köd mögötti csillagok fénye figyelhető meg
Vágólapra másolva!
Ezen az új infravörös képen számtalan csillag tárul fel az Sh2-54 köd halvány narancssárga fénye mögött. Az ESO chilei Paranal Obszervatóriumában található Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy (VISTA) segítségével nagy részletességgel örökítették meg ezt a Kígyó csillagképben található lenyűgöző csillagbölcsőt.
Vágólapra másolva!

Amikor az ókoriak felnéztek az éjszakai égboltra, véletlenszerű mintákat láttak a csillagokban.

A görögök például az egyik ilyen „csillagképet" Kígyónak nevezték el, mert egy kígyóra hasonlított.

Amit azonban nem láthattak az az, hogy a kígyó farka lenyűgöző csillagászati objektumokban gazdag. Ezek közé tartozik a Sas-, az Omega- és az Sh2-54-ködök, ez utóbbi új megvilágításban tárul fel ezen a látványos infravörös képen.

A ködök hatalmas gáz- és porfelhők, amelyekből csillagok születnek.

A távcsövek segítségével a csillagászok nagy részletességgel tudják azonosítani és elemezni ezeket a meglehetősen halvány objektumokat. Az itt látható, mintegy 6000 fényévnyire található ködöt hivatalosan Sh2-54-nek hívják. Az „Sh" Stewart Sharpless amerikai csillagászra utal, aki több mint 300 ködöt katalogizált az 1950-es években.

Az ESO chilei Paranal Obszervatóriumában található VLT Égboltfelmérő Távcsövével az Sh2-54 ködről látható tartományban készített felvétele. Ezen a hullámhossztartományon a köd tisztán látszik, míg a por- és gázfelhők elnyelik a köd belsejéből és mögüle jövő fényt Forrás: ESO

Ahogy az Univerzum felfedezésére használt technika fejlődik, úgy egyre többet tudunk meg ezekről a csillagbölcsőkről.

Az egyik ilyen előrelépés az a képesség, hogy a szemünk által érzékelhető fényen túlra is tekinthetünk az infravörös fényen keresztül.

Ahogyan a köd névadója, a kígyó kifejlesztette az infravörös fény érzékelésének képességét, hogy jobban megértse környezetét, mi is infravörös műszereket fejlesztettünk ki, hogy többet tudjunk meg az Univerzumról.

Míg a látható fényt a ködökben lévő porfelhők könnyen elnyelik, az infravörös fény szinte akadálytalanul áthatol a vastag porrétegeken.

Az itt látható kép tehát rengeteg csillagot tár fel a porfátyol mögött.

Az ESO chilei Paranal Obszervatóriumában található VISTA teleszkópjának infravörös tartományban készített felvétele a lenyűgöző Sh2-54 ködről. A látható tartományban nyilvánvaló por- és gázfelhők kevésbé látszanak ebben a hullámhossztartományban, míg helyette inkább a köd mögötti csillagok fénye figyelhető meg Forrás: ESO/VVVX

Ez különösen hasznos, mivel lehetővé teszi a tudósok számára, hogy sokkal részletesebben tanulmányozzák, mi történik a csillagbölcsőkben, és ezáltal többet megtudhassunk a csillagok kialakulásáról.

Az itt látható kép infravörös tartományban készült az ESO chilei Paranal Obszervatóriumban található VISTA teleszkópjának érzékeny, 67 millió pixeles kamerájával. A felvétel a VVVX-felmérés (VISTA Változók a Via Láctea-ban eXtended felmérőprogram) részeként készült. Ez egy több éves projekt, amely infravörös hullámhosszon többször is megfigyelte a Tejútrendszer nagy részét, kulcsfontosságú adatokat szolgáltatva a csillagok evolúciójának megértéséhez.