Egy ősi csillagvizsgáló nyomaira bukkantak

felkelő nap
A Mexikói-medence ősi lakói pontos mezőgazdasági naptárt vezettek a napfelkelte megfigyelési helyei és a hegyvonulatok összehangolásának segítségével
Vágólapra másolva!
A régészek felfedezték, hogy a Mexikói-medence ősi lakói pontos mezőgazdasági naptárt vezettek a napfelkelte megfigyelési helyei és a hegyvonulatok összehangolásának segítségével a mexikói Tlaloc-hegyen.
Vágólapra másolva!

Proceedings of the National Academies of Sciences (PNAS) című folyóiratban közzétett tanulmányukban a régészek megállapították, hogy a Ttlaloc-hegyen található, egyenes kőgát egy vonalba esik a felkelő nappal február 23-án és 24-én.

Ahogy arra a szakemberek rámutatnak, a Ttlaloc-hegy egy erodált rétegvulkán, Mexikó államban, amely Ixtapaluca és Texcoco településeken található.

A hegyet az aztékok imádták, akik Tlaloc esőistennel hozták kapcsolatba, mint annak egyik földi lakóhelyét, amelyet Tlalocan-nak neveztek.

Pazar szertartásokat, bőséges felajánlásokat és fiatal mezoamerikaiak életét ajánlották fel Tlalocnak, hogy megnyugtassák őt az esős évszak kezdetén. Néhány tudós szerint az azték templompiramisok Tlaloc hegyének szimbolikus megjelenítései, mint például az azték főváros, Tenochtitlan központi temploma.

Az Exequiel Ezcurra régész által vezetett csapat tanulmányt végzett az úgynevezett horizontnaptárak azonosítására, amely a felkelő (vagy lenyugvó) nap helyzetét jegyzi fel a horizont mentén elhelyezkedő földrajzi jellemzőkkel összehasonlítva.

A Mexikói-medence ősi lakói pontos mezőgazdasági naptárt vezettek a napfelkelte megfigyelési helyei és a hegyvonulatok összehangolásának segítségével Forrás: Bodofzt - CC BY-SA 4.0

A kutatók megállapították, hogy ha egy megfigyelő a Tlaloc-hegyen lévő kőgát alsó részén áll, és február 23-án vagy 24-én felfelé néz, akkor pontosan a tengely közepén úszó napnak lesz a tanúja.
Érdekes, hogy az azték naptár szerinti mexikói újévben a legújabb és elfogadottabb dátumot Rafael Tena professzor (INAH) javasolta Durán, Sahagún és Alfonso Caso (UNAM) tanulmányai alapján, aki szerint az újév időpontja a jelenlegi Gergely-naptár szerinti február 23-án van.

– mondták a kutatók a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A Tlaloc-hegy a medence közepéről nézve a napéjegyenlőséghez közeli helyzete miatt nagyon fontos naptári szerepet játszhatott.

Hozzátették: a csúcson található hosszú gát erősen arra utal, hogy a szertartásos építményt egyfajta napjelzőként használták, és

nagyon pontosan illeszkedett a felkelő naphoz február 23-24-én és október 19-20-án.

Ugyanezt az elrendezést figyelhetjük meg, ha a Tlaloc-hegyet a Tepeyac-hegyről nézzük, egy olyan szent helyről, amelynek szent hegyként és napmegfigyelő pontként való használata megelőzte a mexikói civilizáció megalapítását a medencében.