Százezreket fenyegethet a Közel-Keleten egy veszélyes baktérium

kolera
A kolera napjainkban elsősorban a fejlődő országok nyomortelepein szedi az áldozatait
Vágólapra másolva!
Tovább súlyosbodhat a szíriai kolerajárvány, ha az ENSZ határzár miatt kénytelen lesz leállítani a Törökországból elindított segélyszállítmányait - állítják a szíriai lázadók kezén maradt egyetlen területen tevékenykedő segélyszervezetek.
Vágólapra másolva!

"Az egészségügyi rendszer már most is komoly hiányosságokkal küzd. Fogytán vannak a gyógyszerek, szérumok és különféle orvosi kellékek is" - mondta Dr. Zuhair al-Kurat, az idlíbi egészségügyi hatóságok vezetője.

A szíriai lázadok által ellenőrzött területen rossz körülmények között élő négymillió ember sorsa nagymértékben függ azoktól az élelmiszer- és gyógyszerszállítmányoktól, amelyeket a szíriai kormány tiltakozása ellenére tett lehetővé az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik 2014-es határozata, majd a félévenkénti hosszabbítások. A határozat további hat hónapra történő megújításáról hétfőn, a jelenlegi felhatalmazás lejárta előtt egy nappal szavaz az ENSZ BT.

Damaszkusz városának látképe Forrás: AFP/Anwar Amro

Az észak-szíriai Idlíb és Aleppó tartományokban az egészségügyi szakemberek attól tartanak, hogy a Damaszkusszal szövetséges Oroszország a BT-ben megvétózza az engedély megadását, vagy további korlátozásokat követel vele kapcsolatban.

Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese, Dmitrij Poljanszkij a Reuters hírügynökségnek azt mondta: "A júniusban elfogadott határozat megvalósítása messze elmaradt a várakozásainktól. Moszkva hétfőn fogja meghozni a végleges döntést."

Magas rangú ENSZ-tisztviselők, köztük Martin Griffiths, a szervezet humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese, arra figyelmeztettek, hogy a segélyszállítmányok leállítása "katasztrofális" következményekkel járna.

Idlibben több mint 14 ezer, Aleppóban pedig több mint 11 ezer koleragyanús esetet regisztráltak a járvány kezdete óta.

Az itt élő emberek különösen nagy veszélynek vannak kitéve, mivel teljes vízellátásukat az Eufrátesz folyóból nyerik, és a szíriai lázadók kezén lévő egészségügyi szektor a több mint egy évtizede tartó háború súlya alatt teljesen összeomlott.

A kolera napjainkban elsősorban a fejlődő országok nyomortelepein szedi az áldozatait, jelentősen növeli a kockázatot a tiszta víz hiánya (illusztráció) Forrás: CBS

Az egészségügyi szervezetek számára az ENSZ határozata lehetővé teszi, hogy tisztálkodási eszközöket, klórtablettákat és vízfertőtlenítésre alkalmas berendezéseket juttassanak el nyolc olyan kórházba a térségben, amelyekben körülbelül kétszáz-kétszáz ágy van. Civil szervezetek emellett tiszta ivóvizet is szállítanak egyes háztartásokba.

Az ENSZ-határozat jóváhagyása nélkül a nemzetközi civil szervezetek nem rendelkeznének nemzetközi jogi státusszal, és nem tudnák biztosítani a szükséges mennyiségű ellátmányt -

jelezte több segélyszervezet munkatársa. Az adományozó országok pedig azt adták értésre: bíznak abban, hogy az ENSZ közreműködése révén a segélyszervezeteken keresztül érkező adományokat tisztességesen osztják el.