Degeszre keresik magukat az amerikai fegyvergyártók az orosz-ukrán háborún

Stinger, ember által hordozható légvédelmi rakéta, légvédelem
Two members of Stinger Plt., Headquarters Btry, 10th Marines, train with a FIM-92 Stinger anti-aircraft missile launcher during Operation Desert Storm.
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok a háború kezdete óta szüntelenül önti a fegyvereket Ukrajnába. Joe Biden többször is úgy nyilatkozott, hogy tovább folytatja a fegyverszállításokat. Miközben az USA-nak és a szövetségeseknek merülnek a fegyverkészletei, addig a világ legnagyobb fegyvergyártói, a Lockheed Martin, a Raytheon Technologies, a Boeing, a Northrop Grumman és a General Dynamics zsíros megrendeléseket kap a Pentagontól és egyéb külföldi országoktól azért, hogy pótolni tudják a megcsappant, kiüresedett készleteket.
Vágólapra másolva!

Joe Biden és az amerikai kormány számos egyéb képviselője teljesen nyilvánvalóvá tette, hogy a végsőkig támogatni fogják Ukrajnát az elhúzódó háborúban.

Amerikai M142-es nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszer (HIMARS) rakétavetők lövéseket adnak le egy hadgyakorlat során Forrás: AFP/Fadel Senna

Többször is megerősítést nyert az az állítás, mely szerint addig támogatják a háborúban álló országot, ameddig csak szükséges. A nyakló nélküli fegyverdömping eredményeképpen az Egyesült Államok és a NATO-szövetségesek fegyverkészletei elkezdtek apadni. Eközben a Pentagon zsíros megbízásokat ad a nagy amerikai fegyvergyártóknak.

A Lockheed Martin, a Raytheon Technologies, a Boeing, a Northrop Grumman és a General Dynamics dollármilliókat kaszál a legújabb megrendeléseken.

A rettegett HIMARS Forrás: AFP

Múlt év végén, decemberben az amerikai hadsereg bejelentette, hogy 84 millió dolláros szerződést kötött a Raytheon Missiles and Defense vállalattal több mint 1000 Excalibur 1B precíziós lőszerre azért, hogy pótolják az eddig Ukrajnába küldötteket - számol be minderről a Breitbart.

A lap a Defense News portálra hivatkozva azt írja, hogy ezt nem sokkal megelőzően a hadsereg néhány héttel ezelőtt egy 432 millió dolláros szerződést ítélt oda a Lockheed Martinnak, hogy a rettegett nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszereket (HIMARS) pótolni tudják.

A sereg mindezek mellett egy 1,2 milliárd dolláros szerződést kötött a Raytheonnal hat NASAMS üteg Ukrajnának történő beszerzésére.

A Biden-kormányzat ezen a héten várhatóan további katonai segítséget jelent be Ukrajnának, amikor az amerikai védelmi vezetők találkoznak németországi kollégáikkal az ukrán védelmi kapcsolattartó csoport nyolcadik ülésén.

NASAMS, a norvég-amerikai gyártású, közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer Forrás: wikipedia

Az Egyesült Államok 400 millió dollár értékű katonai felszerelést ígért a csoport legutóbbi, november 23-i ülésén.

Az amerikai kormány a bejelentések szerint az eddigi egyik legnagyobb segélycsomagját készül összeállítani Ukrajnának.

A konfliktus kezdete óta az ország eddig összesen 113 milliárd dolláros támogatást nyújtott Ukrajnának.

A leszállított támogatások döntő többsége az amerikai hadsereg saját készleteiből származott. Joe Biden a háború kezdete óta mintegy 29-szer nyúlt bele ezekbe a stratégiai készletekbe.

A fegyverek áramlása, a véges gyártókapacitások és a hadsereg védelmi politikája egy fordulóponthoz érkezett, mivel az amerikai fegyveres erők számára elegendő fegyvert kell biztosítani, továbbá elegendő eszközre van szükségük a kiképzések és a karbantartások elvégzéséhez is.

Javelin vállról indítható harckocsi-elhárító rakéta éleslövészeti gyakorlaton Forrás: Training Support Activity Europe/Public Domain/Paolo Bovo

A Pentagon által előírt terveknek megfelelően ezek a fegyverek állítólag Stingerek, Javelinek, 155 mm-es tüzérségi fegyverek és GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket Systems) lőszerek. Problémás az is, hogy számos, Ukrajnában nagy keresletnek örvendő fegyver gyártását leállították, vagy csak nagyon korlátozott mennyiségben gyártják. A Raytheon például 2020 decemberében bezárta Stinger-gyártósorát. 2021-ben a cég számos szerződést nyert, főként külföldi megrendelőktől.

A véges kapacitások és a háború kilátástalansága miatt a gyártók nem kívánják felpörgetni a termelést egy olyan háborúra, amelynek időtartamáról nem tudják, hogy meddig tart. Ezért most az amerikai politikai döntéshozók többéves szerződésekkel próbálják ösztönözni a katonai-ipari komplexumot. A törvényhozás mostanában engedélyezte a többéves szerződéseket bizonyos lőszerekre és fegyverekre.

Stinger légvédelmi rakétaindító a Sivatagi Vihar hadművelet során Forrás: wikipedia/ Staff Sgt. George

A Pentagonban egyre többen szorgalmazták a többéves szerződéseket, mivel a folyamatos ukrajnai lőszerszállítmányok miatt az USA és partnereinek a lőszerkészletei kimerülőben vannak.

Ezeknek a többéves szerződések fő haszonélvezői a már fent említett Lockheed, a Raytheon és a General Dynamics lennének a tervek szerint.

Az Egyesült Államok egy nagy dilemma előtt van több szempontból is. Úgy kell támogatniuk Ukrajnát, hogy közben a saját hadseregüknek is szavatolniuk kell az utánpótlásét.

Emellett fontos szempont Tajvan esetében a Kínával szembeni elrettentés ereje.

Kevin McCarthy (R-CA), a Képviselőház republikánus elnöke sokkal nagyobb szigort ígért az ukrán támogatásokkal kapcsolatosan Forrás: AFP/2018 Getty Images/Win Mcnamee

Kevin McCarthy képviselőházi elnök tavaly megfogadta, hogy visszafogja az Ukrajnára fordított "biankó csekk" kiadásokat, amikor a republikánusok kerülnek többségbe, de támogatják, hogy továbbra is szállítsanak fegyvereket Ukrajnának.