Ennél rosszabb pillanat nem is lehetne a réz piacán

bánya, bányászat, kocsi, kitermelés, termelés, illusztráció, bánya, bányászat, anyag, ipar, termelés, nyersanyag, nyersanyag kitermelés
Mining cart in silver, gold, copper mine
Vágólapra másolva!
Hetek óta jelentősen akadozik a perui rézszállítás, ami az egész világgazdaságra hatással lehet. Az országban zajló tüntetések ugyanis akár teljesen elzárhatják a világot közel 4 milliárd dollárnyi rézkészlettől.
Vágólapra másolva!

A Peruban kirobbant tüntetések a bányaszektorra is kihatnak. A bizonytalanságok azzal fenyegetnek, hogy elzárják a világgazdaságot közel 4 milliárd dollár értékű rézkészlettől. Mindezt egy olyan időszakban, amikor a globális rézkereslet épp jelentősen emelkedik – írja a Mining.com.

Peru harmadik legnagyobb rézbányája, a Las Bambas január 3-a óta nem szállít rézkoncentrátumot, biztonsági okokra hivatkozva.

Eközben a Glencore bányaóriás üzeme, az Antapaccay szintén korlátozásokkal néz szembe az országban.

A probléma nemzetközi jelentőségét mutatja, hogy az érintett bányák, melyek ugyanazon az autópályán juttatják el a kikötőkbe a nyersanyagaikat,

a világ teljes rézkitermelésének közel 2 százalékát adják.

Pedro Castillo korábbi elnök megbuktatása óta folyamatosak a zavargások Peruban, melyek felborították az áruellátási láncokat, a fémektől az organikus kávéig.

A zavarok a rézpiac számára különösen nehéz és bizonytalan pillanatban jöttek. Az elemzők ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy az elektromos autók globális terjedése miatt egyre nehezebb lesz megfelelő rézkínálatot biztosítani az ipari termelés számára. Vagyis jelenleg minden elérhető rézre szüksége lenne a világgazdaságnak.

Eközben a nem nemesfémek árai az újév óta folyamatosan emelkednek, elsősorban annak köszönhetően, hogy Kína lazított a koronavírussal összefüggő szigorú szabályozásain. Ezzel együtt a Goldman Sachs elemzői

tartós rézhiányt vetítenek előre, és 12 hónapon belül tonnánkénti 11 ezer dolláros rekordárat jósolnak.

A Las Bambas bánya egyébként a 2016-os megnyitása óta többször is tüntetések célkeresztjébe került. A helyi őslakos csoportok ugyanis többször is nagyobb kompenzációt követeltek a bányavállalatok által használt földekért és utakért.